Competitive Digital Communications MCQs – Latest Source Coding MCQs ( Digital Communications ) MCQs 

 25 total views,  3 views today

Competitive Digital Communications MCQs – Latest Source Coding MCQs ( Digital Communications ) MCQs 

Latest Digital Communications MCQs

By practicing these MCQs of Source Coding MCQs ( Digital Communications ) MCQs – Latest Competitive MCQs , an individual for exams performs better than before. This post comprising of objective questions and answers related to Source Coding MCQs ( Digital Communications ) Mcqs “. As wise people believe “Perfect Practice make a Man Perfect”. It is therefore practice these mcqs of Digital Communications to approach the success. Tab this page to check “Source Coding MCQs ( Digital Communications )” for the preparation of competitive mcqs, FPSC mcqs, PPSC mcqs, SPSC mcqs, KPPSC mcqs, AJKPSC mcqs, BPSC mcqs, NTS mcqs, PTS mcqs, OTS mcqs, Atomic Energy mcqs, Pak Army mcqs, Pak Navy mcqs, CTS mcqs, ETEA mcqs and others.

Source Coding MCQs ( Digital Communications ) MCQs – Digital Communications MCQs

The most occurred mcqs of Source Coding MCQs ( Digital Communications ) in past papers. Past papers of Source Coding MCQs ( Digital Communications ) Mcqs. Past papers of Source Coding MCQs ( Digital Communications ) Mcqs . Mcqs are the necessary part of any competitive / job related exams. The Mcqs having specific numbers in any written test. It is therefore everyone have to learn / remember the related Source Coding MCQs ( Digital Communications ) Mcqs. The Important series of Source Coding MCQs ( Digital Communications ) Mcqs are given below:

Quantization – 1

1. Spread spectrum is used for
a) Encrypting signal
b) Hiding signal
c) Encrypting & Hiding signal
d) None of the mentioned
Answer: c
Explanation: Spread spectrum is used for hiding and encrypting signals.


2. Which is a quantization process?
a) Rounding
b) Truncation
c) Rounding & Truncation
d) None of the mentioned
Answer: c
Explanation: Rounding and truncation are examples of quantization process.


3. Quantization is a _____ process.
a) Few to few mapping
b) Few to many mapping
c) Many to few mapping
d) Many to many mapping
Answer: c
Explanation: Quantization is a many to few mapping process.


4. Quantization is a _____ process.
a) Non linear
b) Reversible
c) Non linear & Reversible
d) None of the mentioned
Answer: a
Explanation: Quantization is a non linear and irreversible process.


5. Which conveys more information?
a) High probability event
b) Low probability event
c) High & Low probability event
d) None of the mentioned
Answer: b
Explanation: High probability event conveys less information than a low probability event.


6. If the channel is noiseless information conveyed is ___ and if it is useless channel information conveyed is ___
a) 0,0
b) 1,1
c) 0,1
d) 1,0
Answer: d
Explanation: If the channel is noiseless information conveyed is 1 and if it is useless channel information conveyed is 0.


7. The mutual information between a pair of events is
a) Positive
b) Negative
c) Zero
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: The mutual information between a pair of events can be positive negative or zero.


8. The output of the source encoder is an analog signal.
a) True
b) False
Answer: b
Explanation: The output of the source encoder is a sequence of binary digits. The conversion of source output to digital form is done here in source encoder.


9. The output of an information source is
a) Random
b) Deterministic
c) Random & Deterministic
d) None of the mentioned
Answer: a
Explanation: The output of any information source is random.


10. When the base of the logarithm is e, the unit of measure of information is
a) Bits
b) Bytes
c) Nats
d) None of the mentioned
Answer: c
Explanation: The unit of measure of information is determined based on the base of logarithm. If the base is e then the unit is nats( natural unit).

Quantization – 2

1. Uniform quantizer is also known as
a) Low rise type
b) Mid rise type
c) High rise type
d) None of the mentioned
Answer: b
Explanation: Uniform quantizer is also known as mid rise type quantizer.


2. The SNR value can be increased by _____ the number of levels.
a) Increasing
b) Decreasing
c) Does not depend on
d) None of the mentioned
Answer: a
Explanation: The signal to noise ratio can be increased by increasing the number of levels.

 

General Digital Communication MCQs




3. Prediction gain _____ for better prediction.
a) Increases
b) Decreases
c) Remains same
d) None of the mentioned
Answer: a
Explanation: Prediction gain increases for better prediction.


4. Delta modulation is
a) 1 bit DPCM
b) 2 bit DPCM
c) 4 bit DPCM
d) None of the mentioned
Answer: a
Explanation: Delta modulation is also considered as 1 bit DPCM.


5. 1 bit quantizer is a
a) Hard limiter
b) Two level comparator
c) Hard limiter & Two level comparator
d) None of the mentioned
Answer: c
Explanation: 1 bit quantizer is also called as two level comparator and also as hard limiter.


6. If step size is increased _____ occurs.
a) Slope overload distortion
b) Granular noise
c) Slope overload distortion & Granular noise
d) None of the mentioned
Answer: b
Explanation: When step size is increased to prevent slope overload distortion, granular noise occurs.


7. Which helps in maintaining the step size?
a) Delta modulation
b) PCM
c) DPCM
d) Adaptive delta modulation
Answer: d
Explanation: Step size if effectively maintained using adaptive delta modulation.


8. The low pass filter at the output end of delta modulator depends on
a) Step size
b) Quantization noise
c) Bandwidth
d) None of the mentioned
Answer: c
Explanation: The design of low pass filter at the output end of delta modulator depends on bandwidth.


9. In early late timing error detection method if the bit is constant, then the slope will be
a) Close to zero
b) Close to infinity
c) Close to origin
d) None of the mentioned
Answer: a
Explanation: In early timing error detection method if the bit is constant and doesn’t change, then the slope will be close to zero.


10. The theoretical gain in zero crossing TED is greater than early late TED.
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: The theoretical gain in zero crossing timing error detection is twice more than that in the early late timing error detection method.


11. Non uniform quantizer ______ distortion.
a) Increases
b) Decreases
c) Does not effect
d) None of the mentioned
Answer: b
Explanation: Distortion can be reduced by using non uniform quantizer.


12. Vector quantization is used in
a) Audio coding
b) Video coding
c) Speech coding
d) All of the mentioned
Answer: c
Explanation: Vector quantization is widely used in speech coding for digital cellular systems.


13. The spectral density of white noise is
a) Exponential
b) Uniform
c) Poisson
d) Gaussian
Answer: b
Explanation: The spectral density of white noise is uniform.


14. The probability density function of the envelope of narrow band noise is
a) Uniform
b) Gaussian
c) Rayleigh
d) Rician
Answer: b
Explanation: The probability density function of the envelope of narrow band noise is Gaussian function.


15. The type of noise that interferes much with high frequency transmission is
a) White
b) Flicker
c) Transit time
d) Shot
Answer: c
Explanation: The type of noise that interferes much with high frequency transmission is transit time.


16. Thermal noise power of a resistor depends upon
a) Its resistance value
b) Noise temperature
c) Bandwidth
d) Ambient temperature
Answer: b
Explanation: Thermal noise power of a resistor depends upon noise temperature.

Competitive Digital Communications MCQs – Latest Source Coding MCQs ( Digital Communications ) MCQs 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Share with Friends

Leave a Reply

%d bloggers like this: