Competitive Starting of Induction Motors MCQs ( Electrical Machines ) MCQs – Electrical Machines MCQs

Competitive Starting of Induction Motors MCQs ( Electrical Machines ) MCQs – Electrical Machines MCQs

Latest Electrical Machines MCQs

By practicing these MCQs of Starting of Induction Motors MCQs ( Electrical Machines ) MCQs – Latest Competitive MCQs , an individual for exams performs better than before. This post comprising of objective questions and answers related to Starting of Induction Motors MCQs ( Electrical Machines ) Mcqs “. As wise people believe “Perfect Practice make a Man Perfect”. It is therefore practice these mcqs of Electrical Machines to approach the success. Tab this page to check “Starting of Induction Motors MCQs ( Electrical Machines )” for the preparation of competitive mcqs, FPSC mcqs, PPSC mcqs, SPSC mcqs, KPPSC mcqs, AJKPSC mcqs, BPSC mcqs, NTS mcqs, PTS mcqs, OTS mcqs, Atomic Energy mcqs, Pak Army mcqs, Pak Navy mcqs, CTS mcqs, ETEA mcqs and others.

Electrical Machines MCQs – Starting of Induction Motors MCQs ( Electrical Machines ) MCQs

The most occurred mcqs of Starting of Induction Motors MCQs ( Electrical Machines ) in past papers. Past papers of Starting of Induction Motors MCQs ( Electrical Machines ) Mcqs. Past papers of Starting of Induction Motors MCQs ( Electrical Machines ) Mcqs . Mcqs are the necessary part of any competitive / job related exams. The Mcqs having specific numbers in any written test. It is therefore everyone have to learn / remember the related Starting of Induction Motors MCQs ( Electrical Machines ) Mcqs. The Important series of Starting of Induction Motors MCQs ( Electrical Machines ) Mcqs are given below:

Starting of Polyphase Induction Motors-I

1. Voltage induce in the induction motor is highest at __________
a) starting
b) standstill
c) rated speed
d) any of the mentioned
Answer: a
Explanation: At starting when slip is 1, the voltage induced is maximum.


2. Starters are required in the induction motor because __________
a) of high starting current
b) they are not self starting
c) torque produced is very low at starting to overcome inertia
d) all of the mentioned
Answer: a
Explanation: Starters are needed in induction motors to limit the starting current.


3. Full voltage starting of induction motor may cause __________
a) dip in the voltages
b) high inrush current
c) high losses
d) all of the mentioned
Answer: a
Explanation: Starting induction motor on full load will cause high inrush current which furthe causes dip in the bus voltage.


4. For a 4-pole, 50 Hz induction motor has starting current as 5 times to that of the full load current working at a speed of 1450rpm. The ratio of starting to full load torque will be?
a) 0.83
b) 0.17
c) 0.67
d) 1
Answer: a
Explanation: Tst/Tfl = (Ist/Ifl)^2*slip
Tst/Tfl = 25*0.033
= 0.83


5. Starting methods applicable to both squirrel-cage and slip ring induction motors is/are __________
A. DOL starting
B. Auto transformer starting
C. Rotor resistance starting
a) A, B
b) A, B, C
c) B, C
d) A, C
Answer: a
Explanation: Rotor resistance method can only be used with slip ring induction motor.


6. The method which employs reduction of the voltage while induction motor starting is?
A. DOL starting
B. Auto transformer starting
a) Only A
b) A, B
c) Only B
d) Neither A nor B
Answer: a
Explanation: Direct online starting uses reduction in voltage.


7. The method which employs raising of the voltage while induction motor starting is?
A. DOL starting
B. Auto transformer starting
a) Only A
b) A, B
c) Only B
d) Neither A nor B
Answer: d
Explanation: None of the starting methods use increase in the starting voltage.


8. External methods of induction motor starting is employed to __________
a) Reduce the voltage
b) Reduce the current
c) Improve efficiency
d) All of the mentioned
Answer: a
Explanation: External methods like auto transformer is used to mainly reduce voltage.


9. A 3-phase, 4-pole, 50 Hz induction motor is uses DOL method of starting. It is later replaced by reactance method of starting with a fraction of ‘x’, then the starting current reduces by?
a) x
b) x^2
c) 1/x
d) no change in the starting current
Answer: a
Explanation: The current will be reduced by a fraction of x.


10. A 3-phase, 4-pole, 50 Hz induction motor is uses DOL method of starting. It is later replaced by reactance method of starting with a fraction of ‘x’, then the starting torque reduces by?
a) x
b) x^2
c) 1/x
d) no change in the starting current
Answer: b
Explanation: Tst/Tfl = (x^2)(Ist/Ifl)^2*slip.


11. Series reactor method of starting has main disadvantage of __________
a) lowering the starting power
b) increasing the starting current
c) increasing starting torque
d) all of the mentioned
Answer: a
Explanation: Main disadvantage of using reactors is that ot reduces the starting power of the machine and so the efficiency.


12. Series reactor method of starting has main disadvantage of lowering the starting power. This can be overcome by __________
a) using series resistance
b) using parallel reactor
c) using parallel resistance
d) using series reactor
Answer: a
Explanation: Adding series resistance instead od reactors will help improving the starting power.


13. A 3-phase, 4-pole, 50 Hz induction motor is uses DOL method of starting. It is later replaced by auto transformer method of starting with a tapping ratio of ‘x’, then the starting current reduces by?
a) x
b) x^2
c) 1/x
d) no change in the starting current
Answer: b
Explanation: The starting current reduces by a fraction of x^2.


14. A 3-phase, 4-pole, 50 Hz induction motor is uses DOL method of starting. It is later replaced by auto transformer method of starting with a tapping ratio of ‘x’, then the starting torque will be?
a) x *Tfl
b) x^2 *Tfl
c) 1/x *Tfl
d) no change in the starting current
Answer: a
Explanation: Tst/Tfl = (x^2)(Ist/Ifl)^2*slip.

 

Induction Machines MCQs




15. For the application requiring high starting torque and minimum starting current, the most suitable starting method will be?
a) Auto transformer starting method
b) Reactance starting method
c) DOL method
d) Star-Delta method
Answer: a
Explanation: Auto transformer provides the maximum starting torque.


16. Auto transformer method of starting has most acceptable method for the starting of the induction motor due to __________
a) maximum torque
b) maximum reduction of inrush current
c) variable tapping
d) all of he mentioned
Answer: a
Explanation: Maximum torque, reduction of inrush current and variable turns ratio makes it a popular method of starting of IM.

Starting of Polyphase Induction Motors-II

1. A 3-phase induction motor is fed at the stator at a frequency f. If the rotor speed is Nr and synchronous speed is Ns, then the absolute speed of the resultant flux in space is?
a) Ns
b) (Ns+Nr) if the flux rotates in the same same direction as the rotor
c) (Ns-Nr) if the flux rotates in the same same direction as the rotor
d) Nr
Answer: a
Explanation: The flux speed in space will be Ns irrespective of any rotor speed.


2. Which of the following is correct?
I. Leakage reactance is dependent on supply current.
II. Magnetizing reactance is dependent on the air gap flux.
a) I, II

b) II
c) I
d) None of the mentioned
Answer: a
Explanation: Leakage flux depends on the load current and the magnetizing reactance depends on the air gap flux.


3. Which of the following is correct?
I. Rotor resistance is dependent on the speed.
II. Core loss does not depend on the supply frequency and voltage.
a) I

b) II
c) I, II
d) None of the mentioned
Answer: a
Explanation: Core loss does depend on the supply ‘V’ and ‘f’.


4. The stator of a 3-phase, six pole induction motor’s stator is connected to 50 Hz supply while its rotor is fed from a 20 Hz supply. The possible speeds at which the machine will run will be?
(i) 1600rpm (ii) 600rpm (iii) 1400rpm (iv) 400 rpm
a) (ii), (iii)
b) (ii), (iv)
c) (i), (iii)
d) (i), (iv)
Answer: a
Explanation: Stator speed = 120*50/6 = 1000 rpm
Rotor speed = 120*20/6 = 400 rpm
Hence the possible speeds could be 1400rpm or 600rpm.


5. For a 3-phase 4-pole induction motor has open circuited slip rings. The frequency across the slip rings is 75 Hz. Then we can conclude that the motor is run at a speed of __________
(i) 750rpm (ii) 1500rpm (iii) 2250rpm (iv) 3750 rpm
a) (i), (iv)

b) (i), (iii)
c) (ii), (iii)
d) (ii), (iv)
Answer: a
Explanation: Stator speed = 120*50/4 = 1500 rpm
Rotor speed = 120*50/4 = 2250 rpm
Hence the possible speeds could be 750rpm or 3750rpm.


6. A 3-phase slip ring IM is has its copper bars replaced by the aluminium bars in the machine. With the above change ___________
a) starting torque increases, maximum torque remains same, smT increase
b) starting torque increases, maximum torque remains same, smT remains same
c) starting torque increases, maximum torque remains increases, smT increase
d) starting torque decreases, maximum torque remains same, smT decrease
Answer: a
Explanation: As the resistance has been changed as the aluminium has replaced copper, it will not affect the maximum torque.


7. A 3-phase slip ring IM is has its copper bars changed by the aluminium bars in the machine. With the above change ___________
a) starting torque remains same
b) starting torque increase
c) starting torque decrease
d) maximum torque increase
Answer: a
Explanation: Resistance increase, so the starting torque increase.


8. A center ammeter connected to the rotor end circuit of a 6-pole,50 Hz, induction motor makes 45 complete oscillations in a minute. Then the rotor speed and the speed of stator field w.r.t. rotor is?
a) 985, 15
b) 970, 1000
c) 985, 985
d) 985, 970
Answer: a
Explanation: Rotor frequency = s*f1 = 45/60 = 0.75 Hz.
s = 0.75/50 = 0.015
rotor speed = 1000(1-0.015) = 985 rpm.
Speed of stator field w.r.t. rotor = Ns-Nr = 1000-985=15 rpm.


9. Choose from the below which can be obtained by the equivalent circuit of an electrical machine?
a) Complete performance characteristics of the machine
b) Temperature coefficients of the machine components
c) Type of protection to be used in the machine
d) Design parameters of the windings
Answer: a
Explanation: Equivalent circuit can help to give the complete performance characteristics of an electrical machine.


10. If one of the supply fuses blows off and gets open circuited, then for the connected induction machine continues to run with increased slip.
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: It is true because as one of the phase is missing, it will lead to decrease in speed assuming machine was providing the rated load.


11. Due to the line to ground fault, phase ‘a’ in the induction motor phase supply gets cut, then machine ___________
a) continues to run with excessive supply current
b) continues to run with reduced slip
c) stalls
d) all of the mentioned
Answer: a
Explanation: It continues to run at lowered speed but with increased current.


12. For 3-phase induction motor, as load increases from no load towards the full load then the ___________
a) power factor improves
b) power factor remains same
c) power factor varies linearly
d) power factor increases till 40% load and then decreases
Answer: a
Explanation: Overall during the operation power factor improves as the reactance reduces and the power factor angle reduces.


13. For 3-phase induction motor, as load increases from no load towards the full load, torque _______ slip.
a) increases in proportion to
b) decreases in proportion to
c) remains constant to
d) increases hyperbolically to
Answer: a
Explanation: For the lower slip, torque will increase proportionally to the slip as verified by the torque slip characteristic.


14. As a 3-phase induction motor, as load increases from no load towards the full load.
A. power factor improves
B. torque increases
C. air gap flux falls steeply
a) A, B
b) B, C
c) A, B, C
d) A, C
Answer: a
Explanation: Air gap flux increases as the load increase.


15. Torque-slip characteristic of an induction motor is linear in the smaller slip values, because ___________
a) effective rotor resistance is very large compared to reactance
b) rotor resistance is equal to stator resistance
c) rotor resistance is equal to rotor reactance
d) rotor reactance almost equal to stator reactance
Answer: a
Explanation: It is because effective resistance value(r2/s) is far more than reactance and so the torque is linear in this region.


16. If a 3-phase induction motor is fed from the rotor short circuiting the stator terminals, frequency of the current flowing in the short-circuited stator is?
a) slip frequency
b) supply frequency
c) zero
d) frequency corresponding to the rotor speed
Answer: a
Explanation: In the stator the flux developed will revolve with a speed of slip frequency.


17. A constant torque variable power drive of induction machine has ___________
a) constant air gap flux.
b) constant slip
c) variable air gap flux, constant slip
d) constant slip, constant air gap flux
Answer: d
Explanation: A constant torque drive should have constant flux and hence constant air gap flux. Also it should have constant slip.


18. If an emf at slip frequency is injected at an angle α with existing rotor induced emf, then the ___________
a) power factor only improves
b) speed changes
c) power factor improves and speed changes
d) power factor worsens and speed changes
Answer: a
Explanation: Power factor increases as the net angle decreases.

Competitive Starting of Induction Motors MCQs ( Electrical Machines ) MCQs – Electrical Machines MCQs

Share with Friends

Leave a Reply

%d bloggers like this: