Electromechanical Energy Conversions MCQs ( Electrical Machines ) MCQs – New Electrical Machines MCQs

Electromechanical Energy Conversions MCQs ( Electrical Machines ) MCQs – New Electrical Machines MCQs

Latest Electrical Machines MCQs

By practicing these MCQs of Electromechanical Energy Conversions MCQs ( Electrical Machines ) MCQs – Latest Competitive MCQs , an individual for exams performs better than before. This post comprising of objective questions and answers related to Electromechanical Energy Conversions MCQs ( Electrical Machines ) Mcqs “. As wise people believe “Perfect Practice make a Man Perfect”. It is therefore practice these mcqs of Electrical Machines to approach the success. Tab this page to check “Electromechanical Energy Conversions MCQs ( Electrical Machines )” for the preparation of competitive mcqs, FPSC mcqs, PPSC mcqs, SPSC mcqs, KPPSC mcqs, AJKPSC mcqs, BPSC mcqs, NTS mcqs, PTS mcqs, OTS mcqs, Atomic Energy mcqs, Pak Army mcqs, Pak Navy mcqs, CTS mcqs, ETEA mcqs and others.

Electrical Machines MCQs – Electromechanical Energy Conversions MCQs ( Electrical Machines ) MCQs

The most occurred mcqs of Electromechanical Energy Conversions MCQs ( Electrical Machines ) in past papers. Past papers of Electromechanical Energy Conversions MCQs ( Electrical Machines ) Mcqs. Past papers of Electromechanical Energy Conversions MCQs ( Electrical Machines ) Mcqs . Mcqs are the necessary part of any competitive / job related exams. The Mcqs having specific numbers in any written test. It is therefore everyone have to learn / remember the related Electromechanical Energy Conversions MCQs ( Electrical Machines ) Mcqs. The Important series of Electromechanical Energy Conversions MCQs ( Electrical Machines ) Mcqs are given below:

EMF Generated in the Armature

1. If the speed of rotation of a separately excited dc machine is halved and the filed strength is also reduced to half of the original. Then the emf induced in the armature _____________
a) reduces to 1/4th of original
b) reduces to half of original
c) remains same
d) doubles
Answer: a
Explanation: Emf is proportional to speed of rotation and flux.


2. If the speed of rotation for a four pole, 220V dc machine is 1 m/s, flux density as 2T having length of bore as 0.1m and radius of 0.5m. The emf induced under pole faces will be ________
a) 0.2 V
b) 0.1 V
c) 0.2*pi V
d) 220 V
Answer: a
Explanation: E = B*l*v
= 2*0.1*1
= 0.2 Volts.


3. The induced emf in the armature of a 4-pole dc machine is ________
a) directly proportional to speed and field strength applied to it
b) directly proportional to speed
c) directly proportional to field strength applied to it
d) inversely proportional to speed and inversely proportional to field strength applied to it
Answer: a
Explanation: Emf is proportional to speed of rotation and flux.


4. If the armature current is by mistake increased to 50% for the dc machine then ________
a) the induced emf remains unchanged
b) the induced emf doubles
c) the induced emf halves
d) none of the mentioned
Answer: a
Explanation: Emf is proportional to speed of rotation and flux.


5. For a four pole, 16 slot armature with two coil-side/slot having lap connected progressive winding has single turn coils. The same machine is then wave wound, the emf induced in the lap wound dc machine to that of wave wound will be ________
a) 2
b) 0.5
c) 1
d) 4
Answer: b
Explanation: E = 1/(P/2)
= 1/(4/2) = 1/2 V.


6. A duplex lap wound armature is used in six pole dc machine with six brush set. The number of current paths in this machine is?
a) 12
b) 6
c) 3
d) 2
Answer: a
Explanation: The number of parallel paths for a lap wound machine is number of parallel paths. As it is a duplex winding, it will have 6*2 = 12 parallel paths.


7. For a four pole, 16 slot armature with two coil-side/slot having wave connected progressive winding has single turn coils has simplex winding. The number of current paths is?
a) 2
b) 6
c) 3
d) 4
Answer: a
Explanation: The number of parallel path for a wave wound machine is equal to two.


8. For a four pole, 200 V dc shunt generator having armature resistance of 1 ohms. The current flowing in the armature is 10 A. What is the back emf generated if the terminal voltage of 220 V supply is fed?
a) 230 Volts
b) 210 Volts
c) 190 Volts
d) 200 Volts
Answer: a
Explanation: E = V+I*ra
= 220+10*1
= 230 Volts.


9. For a 4 pole 200 V, 20 A dc generator running at the rated rpm with no load will be ________
a) zero no load losses
b) 4000 W no load losses
c) negligible no load losses
d) none of the mentioned
Answer: a
Explanation: As there is no load and assuming no armature resistance, the no load losses should ideally be zero.


10. Which of the following cannot reduce the terminal voltage of a dc shunt generator?
a) Commutation
b) Armature reaction
c) Armature ohmic losses
d) Any of the mentioned
Answer: a
Explanation: Commutation ideally does not reduce the terminal voltage of a dc machine. If it takes place properly at desired timings, the losses can be avoided. Armature reaction, ohmic losses contribute to the losses in the terminal voltage.


11. The emf vs speed characteristics of a dc generator is?
a) electrical-machines-interview-questions-answers-q11a
b) electrical-machines-interview-questions-answers-q11b
c) electrical-machines-interview-questions-answers-q11c
d) electrical-machines-interview-questions-answers-q11d
Answer: a
Explanation: Emf is proportional to speed of rotation.

 

Principles Of Electrochemical Energy Conversions MCQs

 

Torque in DC Machines

1. Choose the correct representation, which depict a non-zero torque in the armature?
a) electrical-machines-questions-answers-dc-machine-torque-q1a
b) electrical-machines-questions-answers-dc-machine-torque-q1b
c) electrical-machines-questions-answers-dc-machine-torque-q1c
d) any of the mentioned
Answer: a
Explanation: Torque is produced when the net force is zero and there is a couple generated. The directions must obey Lorentz’s law and vector product.


2. What is the principle of torque production in a dc machine?
a) Lorentz’s law
b) Lenz’s law
c) Faraday’s law
d) Self inductance
Answer: a
Explanation: Though all the mentioned laws contribute towards the torque generation, but primarily its the Lorentz’s forces which initiate and define the torque direction.


3. The torque induced beyond the pole shoes in the DC machine is?
a) 0
b) 2/pi *phi *i
c) 4/pi *phi *i
d) none of the mentioned
Answer: a
Explanation: The magnetic field vanishes at the pole terminals and thus the cross product with the magnetic field yields zero.


4. The simple rotating loop between pole faces connected to a battery and resistor through a switch, the specifications of this machine are radius = 0.5m, length 1m, resistance = 0.3 ohms and magnitude strength = 0.25T is supplied with 120V. Suddenly the switch is closed at t=0, what is observed in the circuit?
a) Current will flow but zero induced EMF
b) Current will not flow and zero induced EMF
c) Current will not flow but EMF is induced
d) Current will flow and EMF will also be induced
Answer: a
Explanation: Initially the induced emf in the armature is zero. But the current will flow as there is terminal source voltage.


5. The simple rotating loop between pole faces connected to a battery and resistor through a switch, the specifications of this machine are radius = 0.5m, length 1m, resistance = 0.3 ohms and magnitude strength = 0.25T is supplied with 120V. What will be the magnitude of the following current at t=0+?
a) 400A
b) 200A
c) 0
d) any of the mentioned
Answer: a
Explanation: I = (V-E)/r
= (120-0)/0.3
= 400 A.


6. If the torque induced is zero in the dc machine, it can be said that ____________
a) current is zero
b) flux can be zero
c) current or flux=0
d) any of the mentioned
Answer: a
Explanation: The torque at steady state of operation is zero as the emf induced is equal to the source voltage. Also the the very much starting the current will be zero which will not let the emf to get induced.


7. The simple rotating loop between pole faces connected to a battery and resistor through a switch, the specifications of this machine are radius = 0.5m, length 1m, resistance = 0.3 ohms and magnitude strength = 0.25T is supplied with 120V. What is the steady state angular velocity at no-load?
a) 480 rad/s
b) 960 rad/s
c) 320 rad/s
d) 490 rad/s
Answer: a
Explanation: v = V/(2*r*l*B)
= 120/(2*0.0005*1*0.25)
= 480 rad/s.


8. If the torque is in the direction of rotation, the DC machine acts as ________
a) generator
b) motor
c) amplidyne
d) any of the mentioned
Answer: a
Explanation: The electromagnetic torque generated in the dc generator is in the direction in which the prime mover is rotated. It is produced due to the action of armature current and stator field.


9. The cogging torque is absent in the permanent magnet dc machine is due to ________
a) non-magnetic nature of rotor
b) magnetic nature of rotor
c) absence of ac supply
d) any of the mentioned
Answer: a
Explanation: It is due to the fact that no field poles are induced in PMDC to create magnetic flux leading to harmonics.


10. DC Motor torque depends on ________
a) geometry
b) magnetic properties
c) any of the mentioned
d) both geometry and magnetic properties of the structure
Answer: d
Explanation: The torque will indeed depend on the geometry as well the magnetic materials used in the construction of the dc machine. Though this remains constant with the machine.


11. For a universal motor, the rated supply current is 10A giving a rated torque of 100 N-m. If a current of 5A is applied, what will be generated torque vary to?
a) 250 N-m
b) 400 N-m
c) 500 N-m
d) 1000 N-m
Answer: b
Explanation: The torque is proportional to the square of the current.
So the new torque will be 100*(22) = 400 N-m.


12. Pulsating torque frequency in universal motor is ________
a) 2f
b) f
c) f/2
d) 4f
Answer: a
Explanation: The torque reverses its direction in the negative cycle of the ac supply and thus it always unidirectional.


13. The variation of current in the armature can be best expressed by which of the below curves?
a) electrical-machines-questions-answers-dc-machine-torque-q13a
b) electrical-machines-questions-answers-dc-machine-torque-q13b
c) electrical-machines-questions-answers-dc-machine-torque-q13c
d) An impulse signal
Answer: a
Explanation: The emf induced is initially zero which causes a high current in the begining and slowly as the emf is build up, the current reduces to zero at steady state.


14. The velocity of the dc machine at the final state is ________
a) E/Bl
b) Bl/E
c) EBl
d) None of the mentioned
Answer: a
Explanation: The velocity at steady state is E/Bl.

Electromechanical Energy Conversions MCQs ( Electrical Machines ) MCQs – New Electrical Machines MCQs

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Share with Friends

Leave a Reply

%d bloggers like this: