Most Updated Machines MCQs – New Armature Windings MCQs ( Electrical Machines ) MCQs

Most Updated Machines MCQs – New Armature Windings MCQs ( Electrical Machines ) MCQs

Latest Electrical Machines MCQs

By practicing these MCQs of Armature Windings MCQs ( Electrical Machines ) MCQs – Latest Competitive MCQs , an individual for exams performs better than before. This post comprising of objective questions and answers related to Armature Windings MCQs ( Electrical Machines ) Mcqs “. As wise people believe “Perfect Practice make a Man Perfect”. It is therefore practice these mcqs of Electrical Machines to approach the success. Tab this page to check “Armature Windings MCQs ( Electrical Machines )” for the preparation of competitive mcqs, FPSC mcqs, PPSC mcqs, SPSC mcqs, KPPSC mcqs, AJKPSC mcqs, BPSC mcqs, NTS mcqs, PTS mcqs, OTS mcqs, Atomic Energy mcqs, Pak Army mcqs, Pak Navy mcqs, CTS mcqs, ETEA mcqs and others.

Electrical Machines MCQs – Armature Windings MCQs ( Electrical Machines ) MCQs

The most occurred mcqs of Armature Windings MCQs ( Electrical Machines ) in past papers. Past papers of Armature Windings MCQs ( Electrical Machines ) Mcqs. Past papers of Armature Windings MCQs ( Electrical Machines ) Mcqs . Mcqs are the necessary part of any competitive / job related exams. The Mcqs having specific numbers in any written test. It is therefore everyone have to learn / remember the related Armature Windings MCQs ( Electrical Machines ) Mcqs. The Important series of Armature Windings MCQs ( Electrical Machines ) Mcqs are given below:

Armature Windings

1. Concentrated winding differ from distributed winding with the concern of _________
a) identical magnetic axis
b) two magnetic axis
c) no magnetic axis
d) physical spacing
Answer: a
Explanation: Concentrated winding have all turns on one magnetic axis.


2. DC machines have ________ windings and synchronous machines use ______ windings.
a) closed, open
b) open, closed
c) open, open
d) closed, closed
Answer: a
Explanation: All the commutator machines use closed winding as it has nothing to deal with reactance. In ac machines, the winding can be converted
to star to delta and vice versa.


3. We can place closed windings in _________
a) ac commutator machine
b) stepper motor
c) ac machine
d) dc machine
Answer: a
Explanation: Closed windings are placed only in commutator as it does not need any reconnections later.


4. Which of the following machines can be used to place open slot winding?
a) ac machine
b) ac commutator machine, ac machine
c) dc machines
d) all of the mentioned
Answer: a
Explanation: Only ac machines are used for open type of winding inside the machine.


5. The simplex lap winding has the range of winding pitch of _________
a) (-2,2)
b) (-1,1)
c) more than 2
d) less than 1
Answer: a
Explanation: For a progressive winding, forward pitch – backward pitch = winding pitch
yb = coil sides/P +or-1 (m)
Here m is such that to make yb an odd integer.


6. The commutator pitch for a simplex lap winding is equal to _________
a) 1 and -1
b) 1
c) -1
d) 2 to -2
Answer: a
Explanation: It is either 1 or -1.


7. A 200V dc machine has 4 poles and 40 coils, having simplex lap winding. The number of commutator segments which required in the given machine will be?
a) 40
b) 20
c) 80
d) 26
Answer: a
Explanation: It is a simplex winding and so one segment of commutator will be needed for each coil.


8. Commutator segments in a DC shunt machine is equal to the number of _________
a) coil sides
b) turns
c) coils
d) slots
Answer: a
Explanation: Commutator segments are placed as per the coil sides in the machine.

 

Starting Of Induction Motors MCQs




9. We can employ dummy coils in a DC machine to _________
a) compensate reactance voltage
b) reduce armature reaction
c) provide mechanical balance to the armature
d) improve the waveforms generated inside the commutator
Answer: a
Explanation: Dummy coils are placed inside so that to provide mechanical support to dc machine and they do not take part in the emf development.


10. In AC machines we should prefer double layer winding over single layer windings because _________
a) it requires identical coils
b) it is economical to use
c) it offers lower leakage reactance
d) all of the mentioned
Answer: a
Explanation: Double layer winding enables more usage of the space and lesser air gaps so the leakage flux also reduces and efficiency improves.


11. For an electrical machine with C number of coils and P poles, the distance between the coils connected by an equalizer ring is?
a) C/P
b) C/2
c) 2C/P
d) C/2P
Answer: c
Explanation: Backward pitch for an equalizer ring = number of coils/pole pairs = C/P/2 = 2C/P.


12. With a P-pole DC machine with armature current Ia, the current per brush arm for a lap connected windings is?
a) Ia/P
b) Ia/2P
c) 2Ia/P
d) Ia/4P
Answer: c
Explanation: Current per brush (lap winding) = total armature current/Number of pole pairs.


13. For a given dc machine it is advised to use the dummy windings for a stable operation. But if it has be replaced as it unused component in the machine, then we must _________
a) S/P/2 should not be an integer
b) S/P/2 should be integer
c) S/P should be integer
d) S/P should not be an integer
Answer: a
Explanation: If slots per pole pair is not integer than all the winding will be completed without adding any dummy coil.


14. While doing regular checks on the dc machine with the lap connected winding, it is reported to have ammeter fluctuations, this can be due to _________
a) different air gaps under poles
b) variable reluctances in the core
c) irregular design deformations
d) all of the mentioned
Answer: d
Explanation: In a lap winding configuration, if the machine as air gap variations due to the design aspects, it will give circulating current in the windings.


15. A 6-pole lap wound DC generator has a developed power of P watts and brush voltage of E volts. Three adjacent brushes of the machine had been found worn out and got open circuited. If the machine is operated with the remaining brushes, voltage and power that could be obtained from the machine are _________
a) E, P
b) E, 2P/3
c) E/P, 2P/3
d) E, P/3
Answer: a
Explanation: Taking Kirchoff’s law into study here, the voltage across the winding will remain same.
But the current will reduce in the overall winding as the resistance has increased, so power will decrease by 1/3.


16. Consider a dc machine having its armature wound in lap fashion having 12 coils and each resistance 0.1 ohms. If it is measured resistance between two adjacent commutator segments, the result will be _________
a) 0.092 ohms
b) 1.1 ohms
c) 1.8 ohms
d) 0.92 ohms
Answer: a
Explanation: There are 11 resistance which are in parallel to one resistance. So taking the equivalent resistance of 11 series connected resistance and the one single resistance of the commutator segment.
R(eq) = 0.1||1.1 = 0.0917.

Most Updated Machines MCQs – New Armature Windings MCQs ( Electrical Machines ) MCQs

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Share with Friends

Leave a Reply

%d bloggers like this: