New General Digital Communication MCQs ( Digital Communications ) MCQs – Digital Communications MCQs

 35 total views,  1 views today

New General Digital Communication MCQs ( Digital Communications ) MCQs – Digital Communications MCQs

Latest Digital Communications MCQs

By practicing these MCQs of General Digital Communication MCQs ( Digital Communications ) MCQs – Latest Competitive MCQs , an individual for exams performs better than before. This post comprising of objective questions and answers related to General Digital Communication MCQs ( Digital Communications ) Mcqs “. As wise people believe “Perfect Practice make a Man Perfect”. It is therefore practice these mcqs of Digital Communications to approach the success. Tab this page to check “General Digital Communication MCQs ( Digital Communications )” for the preparation of competitive mcqs, FPSC mcqs, PPSC mcqs, SPSC mcqs, KPPSC mcqs, AJKPSC mcqs, BPSC mcqs, NTS mcqs, PTS mcqs, OTS mcqs, Atomic Energy mcqs, Pak Army mcqs, Pak Navy mcqs, CTS mcqs, ETEA mcqs and others.

General Digital Communication MCQs ( Digital Communications ) MCQs – Digital Communications MCQs

The most occurred mcqs of General Digital Communication MCQs ( Digital Communications ) in past papers. Past papers of General Digital Communication MCQs ( Digital Communications ) Mcqs. Past papers of General Digital Communication MCQs ( Digital Communications ) Mcqs . Mcqs are the necessary part of any competitive / job related exams. The Mcqs having specific numbers in any written test. It is therefore everyone have to learn / remember the related General Digital Communication MCQs ( Digital Communications ) Mcqs. The Important series of General Digital Communication MCQs ( Digital Communications ) Mcqs are given below:

Abstraction and Layering

1. Top layer is
a) Physical media
b) Application
c) Design
d) None of the mentioned
Answer: b
Explanation: Top layer is application where as bottom layer is physical media.


2. Entities also does
a) Error correction
b) A/D
c) D/A
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: Entities also does A/D, D/A, encryption and error correction.


3. In channel, delay is
a) Fixed
b) Variable
c) Fixed & Variable
d) None of the mentioned
Answer: c
Explanation: In channel, delay can be either fixed or variable.


4. Channel can provide connectivity to
a) Point to point
b) 1 to many
c) Many to many
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: Channel can provide connectivity between point to point, 1 to many and also many to many.


5. Embedding is a form of
a) Abstraction
b) Layering
c) Entity sharing
d) None of the mentioned
Answer: b
Explanation: Embedding is a form of layering.


6. Transmission media is
a) Acoustic
b) Guided
c) Optical
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: Transmission media can be acoustic, electronic or optical form.


7. In transmission media, the symbol type is generally
a) Analog
b) Digital
c) Analog & Digital
d) None of the mentioned
Answer: a
Explanation: In transmission media, the symbol type is generally analog signals.


8. Noise is _____ in nature.
a) Random
b) Systematic
c) Random or Systematic
d) None of the mentioned
Answer: c
Explanation: Noise can be random or systematic.


9. The radiation loss increases as
a) Frequency increases
b) Frequency decreases
c) Does not depend on frequency
d) None of the mentioned
Answer: a
Explanation: The radiation loss increases as frequency increases.


10. Attenuation is a function of
a) Channel length
b) Transmission media
c) Signal frequencies
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: Attenuation is a function of channel length, transmission media and signal frequencies.

Protocols

1. Protocol is a set of
a) Formats
b) Procedures
c) Formats & Procedures
d) None of the mentioned
Answer: c
Explanation: Protocol is a set of procedures and formats that entities use to communicate information.


2. The time required to transmit frame depends on
a) Frame size
b) Channel capacity
c) Frame size & Channel capacity
d) None of the mentioned
Answer: c
Explanation: The time to transmit frame is given by the ratio of frame size and channel capacity.


3. Window given the number of
a) Bytes
b) Frames
c) Bytes & Frames
d) None of the mentioned
Answer: c
Explanation: Window gives the number of frames or bytes that can be in transit unacknowledged.


4. Routing is
a) Static
b) Dynamic
c) Static & Dynamic
d) None of the mentioned
Answer: c
Explanation: Routing can be static and dynamic.


5. Routing is performed only centrally.
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: Routing is performed centrally and also in fully distributed way.


6. Which is connection oriented and which is connection-less?
a) Datagrams, virtual circuits
b) Virtual circuits, datagrams
c) Datagrams
d) None of the mentioned
Answer: b
Explanation: Datagram is connection-less and virtual circuits are connection oriented.


7. Which uses UDP?
a) Echo
b) Time
c) Domain name server
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: The protocols using UDP are echo, time, domain name server, network file system etc.

 

Error Detection And Channel Coding MCQs




8. Which uses TCP?
a) Simple mail transfer protocol
b) Simple network management protocol
c) Simple mail transfer & network management protocol
d) None of the mentioned
Answer: a
Explanation: Some of the protocols using TCP are http, telnet, file transfer protocol, simple mail transfer protocol etc.


9. Which tells about low level transmission and framing?
a) V series
b) X series
c) G series
d) Q series
Answer: c
Explanation: G series tells about level transmission, modulation and framing.


10. Which tells about signalling?
a) V series
b) X series
c) G series
d) Q series
Answer: d
Explanation: Q series tells about signalling.

Random Processes

1. Which method is much better and efficient?
a) Vector quantization
b) Scalar quantization
c) Vector & Scalar quantization
d) None of the mentioned
Answer: a
Explanation: Vector quantization will always equal or exceed the performance of scalar quantization.


2. Analog source coding method are
a) Temporal waveform coding
b) Spectral waveform coding
c) Model based coding
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: Three types of analog source coding methods are temporal waveform coding, spectral waveform coding and model based coding.


3. The source output in PCM and DPCM is quasi stationary.
a) True
b) False
Answer: b
Explanation: The source output of PCM and DPCM and stationary in nature.


4. Which reduces the dynamic range of quantization noise in PCM?
a) Non uniform quantizer
b) Uniform quantizer
c) Adaptive quantizer
d) None of the mentioned
Answer: c
Explanation: Adaptive quantizer reduces the dynamic range of quantization noise in PCM and DPCM.


5. The type of distortion which occurs in delta modulation is
a) Slope overload distortion
b) Granular noise
c) Slope overload distortion & Granular noise
d) None of the mentioned
Answer: c
Explanation: The two types of distortion that occurs in delta modulation are slope overload distortion and granular noise.


6. Binomial distribution deals with
a) Continuous random variable
b) Discrete random variable
c) Continuous & Discrete random variable
d) None of the mentioned
Answer: b
Explanation: Binomial distribution deals with discrete random variable.


7. In poisson distribution mean is ______ variance.
a) Greater than
b) Lesser than
c) Equal to
d) Does not depend on
Answer: c
Explanation: In poisson distribution, variance is nearly same or equal to mean of the distribution.


8. Stochastic process are
a) Random in nature
b) Are function of time
c) Random in nature and are a function of time
d) None of the mentioned
Answer: c
Explanation: Stochastic process are random in nature and are a function of time.


9. Stochastic processes are
a) Strict sense stationary process
b) Wide sense stationary process
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
Answer: b
Explanation: Stochastic process is a wide sense stationary process.


10. Gaussian process is a
a) Wide sense stationary process
b) Strict sense stationary process
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
Answer: c
Explanation: If Gaussian process is a wide sense stationary process then it will also be strict sense stationary process.

ISDN and Interface

1. ISDN integrates speech and data on
a) Different lines
b) Same lines
c) Different & Same lines
d) None of the mentioned
Answer: b
Explanation: Integrated services for digital domain integrates speech and data signals on the same lines.


2. ISDN is a
a) Packet switched network
b) Circuit switched telephone network
c) Packet switched & Circuit switched telephone network
d) None of the mentioned
Answer: c
Explanation: ISDN is a circuit switched telephone network which also provides access to packet switched network.


3. Circuit switched connection is provided for
a) Voice
b) Data
c) Voice & Data
d) None of the mentioned
Answer: c
Explanation: Circuit switched connection can be provided for either voice or data.


4. Packet switched connection is provided for
a) Voice
b) Data
c) Voice & Data
d) None of the mentioned
Answer: b
Explanation: Packet switched connection can be provided only for data.


5. Channel bonding provides
a) Higher data rate
b) Lower data rate
c) Does not affect data rate
d) None of the mentioned
Answer: a
Explanation: Channel bonding can achieve higher data rate.


6. U-interface is the two wire interface between
a) Computing device and terminal adapter
b) Terminal adapter and exchange unit
c) Exchange unit and network terminating unit
d) Computing device and exchange unit
Answer: c
Explanation: U-interface is the two wire connection or interface between exchange unit and network terminating unit.


7. T interface is the serial interface between
a) Computing device and terminal adapter
b) Terminal adapter and exchange unit
c) Exchange unit and network terminating unit
d) Computing device and exchange unit
Answer: a
Explanation: T interface is the serial interface between computing device and terminal adapter.


8. S-interface is a _______ bus.
a) Two wire bus
b) Four wire bus
c) Single wired bus
d) None of the mentioned
Answer: b
Explanation: The S interface is a four wire bus that ISDN consumer devices plug into.


9. The services provided by ISDN
a) Bearer service
b) Teleservice
c) Secondary service
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: The services provided by ISDN and classified by attributes are bearer service, teleservice and secondary service.


10. Attributes of ISDN have
a) Definition
b) Allowable values
c) Definition & Allowable values
d) None of the mentioned
Answer: c
Explanation: ISDN services are characterized by attributes and attributes have definition and allowable values.

New General Digital Communication MCQs ( Digital Communications ) MCQs – Digital Communications MCQs

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Share with Friends

Leave a Reply

%d bloggers like this: