Computer Application in Electrical Machine Design MCQs ( Design Of Electrical Machines ) MCQs – Design Of Electrical Machines MCQs

Computer Application in Electrical Machine Design MCQs ( Design Of Electrical Machines ) MCQs – Design Of Electrical Machines MCQs

Latest Design Of Electrical Machines MCQs

By practicing these MCQs of Computer Application in Electrical Machine Design MCQs ( Design Of Electrical Machines ) MCQs – Latest Competitive MCQs , an individual for exams performs better than before. This post comprising of objective questions and answers related to Computer Application in Electrical Machine Design MCQs ( Design Of Electrical Machines ) Mcqs “. As wise people believe “Perfect Practice make a Man Perfect”. It is therefore practice these mcqs of Design Of Electrical Machines to approach the success. Tab this page to check “Computer Application in Electrical Machine Design MCQs ( Design Of Electrical Machines )” for the preparation of competitive mcqs, FPSC mcqs, PPSC mcqs, SPSC mcqs, KPPSC mcqs, AJKPSC mcqs, BPSC mcqs, NTS mcqs, PTS mcqs, OTS mcqs, Atomic Energy mcqs, Pak Army mcqs, Pak Navy mcqs, CTS mcqs, ETEA mcqs and others.

Design Of Electrical Machines MCQs – Computer Application in Electrical Machine Design MCQs ( Design Of Electrical Machines ) MCQs

The most occurred mcqs of Computer Application in Electrical Machine Design MCQs ( Design Of Electrical Machines ) in past papers. Past papers of Computer Application in Electrical Machine Design MCQs ( Design Of Electrical Machines ) Mcqs. Past papers of Computer Application in Electrical Machine Design MCQs ( Design Of Electrical Machines ) Mcqs . Mcqs are the necessary part of any competitive / job related exams. The Mcqs having specific numbers in any written test. It is therefore everyone have to learn / remember the related Computer Application in Electrical Machine Design MCQs ( Design Of Electrical Machines ) Mcqs. The Important series of Computer Application in Electrical Machine Design MCQs ( Design Of Electrical Machines ) Mcqs are given below:

Computer Aided Design & Computer Aided Design of Transformers

1. When was the computer aided design introduced and who was the founder?
a) 1950, Heroz
b) 1959, Heroz
c) 1959, Veinott
d) 1956, Veinott
Answer: b
Explanation: The commonly accepted papers to machine design were introduced in the year 1959. It was devised by the author Heroz et al.


2. How many commonly accepted papers are present in the machine design?
a) 3
b) 2
c) 4
d) 5
Answer: b
Explanation: There are 2 commonly accepted papers devised by Heroz et al. They are analytic method and synthesis method.


3. What is the concept of analysis method?
a) the choice of dimension alone is made by designer and provided to computer
b) the choice of dimension and materials are made by designer and provided to computer
c) the choice of dimension, materials and types of construction are made by designer and provided to computer
d) the choice of types of construction are made by designer and provided to computer
Answer: c
Explanation: The analysis method is one of the 2 commonly accepted approaches. The choice of dimension, materials, and types of construction are made by designer and provided to computer.


4. How many different approaches are present in the computer aided design?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
Answer: c
Explanation: There are 4 types of different approaches present in the computer aided design. They are analysis method, synthesis method, hybrid method, optimisation method.


5. It is fairly easy to program and to use and understand the analysis method.
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: Out of the 4 different approaches, analysis method is one commonly used methodology. It is fairly easy to program and to use and understand the analysis method.


6. What happens in the synthesis method?
a) The computer takes its own values
b) Desired performance is given as input to the computer
c) Logical instructions are incorporated in the program
d) Desired performance is given as input along with the logical instruction being incorporated in the program
Answer: d
Explanation: The synthesis method is one of the 4 different approaches in the computer aided design. The desired performance is given as input along with the logical instruction being incorporated in the program.


7. What is the hybrid method of computer aided design?
a) advanced analysis method
b) advanced synthesis method
c) combination of advanced and synthesis method
d) different method
Answer: c
Explanation: They hybrid method is one of the 4 different approaches in the computer aided design. The hybrid method is the combination of advanced and synthesis method.

 

Design of Small Electrical Machines, Starters and Field Regulators




8. How many transformers are considered in the power system?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
Answer: a
Explanation: There are 2 types of transformers used in the power system. They are power transformer and distribution transformer.


9. How many design procedures are present in the design of transformers?
a) 10
b) 9
c) 11
d) 8
Answer: c
Explanation: There are 11 design steps present in the computer aided design of transformers. They are core design, window dimension design, yoke design, overall design, low voltage winding design, high voltage winding design, resistance calculation, leakage reactance calculation, loss calculation, efficiency calculation, no load current calculation.


10. What is the symbol used for the maximum flux density in computer aided designing?
a) Bm
b) Bf
c) Bfd
d) Bmf
Answer: a
Explanation: Computer aided design in one of the design algorithms made use of to design various devices. The symbol used for maximum flux density in computer aided design is Bm.


11. What is the symbol used for the number of turns in the secondary winding?
a) T
b) Tsw
c) Ts
d) Tws
Answer: c
Explanation: Computer aided design in one of the design algorithms made use of to design various devices. The symbol used for number of turns in secondary winding in computer aided design is Ts.


12. What is the symbol used for the mean diameter of the HV/LV winding?
a) Dm
b) Dmp
c) Dms
d) Dmp/Dms
Answer: d
Explanation: Computer aided design in one of the design algorithms made use of to design various devices. The symbol used for mean diameter of the HV/LV winding in computer aided design is Dmp/Dms.


13. What is the symbol used for the resistance referred to HV winding?
a) RR
b) RRw
c) RRp
d) RRhw
Answer: c
Explanation: Computer aided design in one of the design algorithms made use of to design various devices. The symbol used for resistance referred to the HV winding in computer aided design is RRp.

Design of Dc Motor & Synchronous Machine

1. How many design factors are involved in the CAD design of DC motors?
a) 5
b) 6
c) 7
d) 4
Answer: b
Explanation: There are 6 types of design factors involved in the CAD design of DC motors. They are main dimension, armature winding, design of field winding, design of commutator, design of interpoles, losses and efficiency.


2. What is the symbol used for the terminal voltage in dc motor design?
a) V
b) Vs
c) Vt
d) Tv
Answer: c
Explanation: Computer aided design is one of the design algorithms made use of in the design of various machines. The symbol used for the terminal voltage is Vt.


3. What is the symbol used for the slot per pole arc in dc motor design?
a) sppa
b) spa
c) ssa
d) sp
Answer: b
Explanation: Computer aided design in one of the design algorithms made use of to design various devices. The symbol used for slot per pole arc in dc motor design is spa.


4. What is the symbol used for the flux density produced in the pole body of dc motor design?
a) fp
b) fdp
c) fyp
d) fypd
Answer: c
Explanation: Computer aided design in one of the design algorithms made use of to design various devices. The symbol used for flux density produced in the pole body of dc motor design is fyp.


5. What is the symbol used for the total mmf required for the teeth?
a) AT
b) ATt
c) Tm
d) Tmt
Answer: b
Explanation: Computer aided design in one of the design algorithms made use of to design various devices. The symbol used for total mmf required for the teeth is ATt.


6. What is the symbol used for the pitch of commutator segments in the dc motor?
a) Pc
b) Pcs
c) BETAc
d) Ret
Answer: c
Explanation: Computer aided design in one of the design algorithms made use of to design various devices. The symbol used for pitch of commutator segments is BETAc.


7. How many design steps are involved in the design of main dimensions of synchronous machine?
a) 10
b) 9
c) 7
d) 8
Answer: a
Explanation: There are 10 steps in the flowchart of design of the main dimensions of synchronous machines. There are 8 design data in the design of the synchronous machine using CAD.


8. What is the number of design steps involved in the length of air gap?
a) 7
b) 8
c) 9
d) 10
Answer: d
Explanation: There are 8 design data involved in the design of synchronous machine using CAD. There are 10 steps in the flowchart of the length of air gap in the CAD design of synchronous machine.


9. What is the number of design steps involved in the stator?
a) 6
b) 7
c) 8
d) 9
Answer: b
Explanation: There are 8 design data involved in the design of synchronous machine using CAD. There are 7 steps in the flowchart of the stator design in the CAD design of synchronous machine.


10. What is the number of design steps involved in the number of slots?
a) 4
b) 5
c) 6
d) 7
Answer: c
Explanation: There are 8 design data involved in the design of synchronous machine using CAD. There are 6 steps in the flowchart of the number of slots in the CAD design of synchronous machine.


11. What is the symbol used for the armature mmf per pole?
a) AT
b) ATM
c) Amp
d) ATa
Answer: d
Explanation: Computer aided design in one of the design algorithms made use of to design various devices. The symbol used for the armature mmf per pole is Ata.


12. What is the symbol used for the width of the ventilating duct?
a) Wv
b) Nw
c) Wvd
d) Wvds
Answer: b
Explanation: Computer aided design in one of the design algorithms made use of to design various devices. The symbol used for width of the ventilating ducts is Nw.

Computer Application in Electrical Machine Design MCQs ( Design Of Electrical Machines ) MCQs – Design Of Electrical Machines MCQs

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Share with Friends

Leave a Reply

%d bloggers like this: