Control Systems MCQs – Time Response Analysis, Design Specifications and Performance Indices MCQs ( Control Systems ) MCQs

Control Systems MCQs – Time Response Analysis, Design Specifications and Performance Indices MCQs ( Control Systems ) MCQs

Latest Control Systems MCQs

By practicing these MCQs of Time Response Analysis, Design Specifications and Performance Indices MCQs ( Control Systems ) MCQs – Latest Competitive MCQs , an individual for exams performs better than before. This post comprising of objective questions and answers related to Time Response Analysis, Design Specifications and Performance Indices MCQs ( Control Systems ) Mcqs “. As wise people believe “Perfect Practice make a Man Perfect”. It is therefore practice these mcqs of Control Systems to approach the success. Tab this page to check ” Time Response Analysis, Design Specifications and Performance Indices MCQs ( Control Systems )” for the preparation of competitive mcqs, FPSC mcqs, PPSC mcqs, SPSC mcqs, KPPSC mcqs, AJKPSC mcqs, BPSC mcqs, NTS mcqs, PTS mcqs, OTS mcqs, Atomic Energy mcqs, Pak Army mcqs, Pak Navy mcqs, CTS mcqs, ETEA mcqs and others.

Control Systems MCQs – Time Response Analysis, Design Specifications and Performance Indices MCQs ( Control Systems ) MCQs

The most occurred mcqs of Time Response Analysis, Design Specifications and Performance Indices MCQs ( Control Systems ) in past papers. Past papers of Time Response Analysis, Design Specifications and Performance Indices MCQs ( Control Systems ) Mcqs. Past papers of Time Response Analysis, Design Specifications and Performance Indices MCQs ( Control Systems ) Mcqs . Mcqs are the necessary part of any competitive / job related exams. The Mcqs having specific numbers in any written test. It is therefore everyone have to learn / remember the related Time Response Analysis, Design Specifications and Performance Indices MCQs ( Control Systems ) Mcqs. The Important series of Time Response Analysis, Design Specifications and Performance Indices MCQs ( Control Systems ) Mcqs are given below:

Effect of Adding a Zero to a System and Design Specifications of Second-order Systems

1. Assertion (A): The zeroes on the real axis near the origin are generally avoided in design.
Reason (R): In a sluggish system introduction of zeroes can improve the transient response
a) Both A and R are true and R is correct explanation of A
b) Both A and R are true but R is not correct explanation of A
c) A is true but R is false
d) A is false but R is true
Answer: b
Explanation: Zero is defined as the root of the numerator of the transfer function and zero is to introduce a pronounced peak to the system’s response whereby the peak overshoot may increase appreciably.


2. Addition of zero increases the stability.
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: Zero is defined as the root of the numerator of the transfer function and addition of zeroes increases the stability as the speed of response increases.


3. Zeroes are defined as:
a) Roots of the denominator of the closed loop transfer function
b) Roots of the numerator of the closed loop transfer function
c) Parts of the numerator
d) Parts of the denominator
Answer: b
Explanation: Zeroes are the roots of the numerator of the closed loop system and addition of the zeroes increases the stability of the closed loop system.


4. As zero moves sufficiently left from the origin the effect of zero becomes less pronounced.
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: The effect of zero on transient response will be negligible if the zero moves left from the origin as the zero which is nearer to the origin is more dominant.


5. If number of poles are greater than number of zeroes then the system is known as ______________
a) Stable system
b) Unstable system
c) Minimum phase system
d) Non-minimum phase system
Answer: c
Explanation: Minimum phase system is defined as the perfect system with zeroes greater than poles and also the zeroes and poles lying on the left half of the s plane entirely.


6. A control system is generally met with the time response specifications:
a) Steady state accuracy
b) Damping factor
c) Setting time
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: Steady state error, damping factor and settling times are the specifications are needed to control the system’s stability and speed of response.


7. Steady state accuracy specified in terms of:
a) Steady state error
b) Damping ratio
c) Natural frequency
d) All of the mentioned
Answer: a
Explanation: Steady state accuracy entirely depends on the accuracy of steady state which is determined by steady state error which is the difference between the final output and desired output.


8. Steady state accuracy is determined by suitable choice of____________
a) Steady error
b) Error constants
c) Damping
d) Transient error
Answer: b
Explanation: Steady state accuracy is determined by suitable choice of error constants Kv, Kp and Ka depending upon the type of the system.


9. Damping factor specifies:
a) Peak overshot to step input.
b) Steady state error
c) Damping ratio
d) Natural frequency
Answer: a
Explanation: Maximum peak overshoot is the maximum peak of the transient response at the resonant frequency and is so calculated as to determine the value of damping factor.


10. If rise time is also taken into consideration it should be ____________ to the settling time.
a) Inconsistent
b) Consistent
c) Perfect
d) Unique
Answer: b
Explanation: Rise time and settling time determine the speed of response as if the values of both these if less then the speed of response will be more and both of these depend on the damping factor and natural frequency.

Effect of Adding a Zero to a System – II

1. Which of the following can be measured by the use of a tacho-generator?
a) Acceleration
b) Speed
c) Speed and acceleration
d) Displacement
Answer: b
Explanation: Tacho generator is used to measure the velocity or relative velocity of the system.


2. _____________ is not a final control element.
a) Control valve
b) Potentiometer
c) Electro-pneumatic converter
d) Servomotor
Answer: b
Explanation: Potentiometer among all the options cannot be the final control element as this is responsible to get the output in measurable form.


3. Which of the following is the definition of proportional band of a controller?
a) The range of air output as measured variable varies from maximum to minimum
b) The range of measured variables from set value
c) The range of measured variables through which the air output changes from maximum to minimum
d) All of the mentioned
Answer: c
Explanation: Proportional band controller is the range of measured variables through which the air output changes from maximum to minimum.


4. In pneumatic control systems the control valve used as final control element converts
a) Pressure signal to electric signal
b) Pressure signal to position change
c) Electric signal to pressure signal
d) Position change to pressure signal
Answer: b
Explanation: In pneumatic control systems the control valve is used as the final control element to convert pressure signal to position change.


5. Pressure error can be measured by which of the following?
a) Differential bellows and strain gauge
b) Selsyn
c) Strain gauge
d) Strain gauge and potentiometer
Answer: a
Explanation: Pressure error can be measured by differential bellows and strain gauge.


6. Assertion (A): Feedback compensation is preferred to series compensation.
Reason (R): No amplification is required as the energy flows from higher to lower levels.
a) Both assertion and reason are true and R is correct explanation of A
b) Both A and R true but R is not correct explanation of A
c) A is true but R is false
d) A is False but R is true
Answer: a
Explanation: Feedback compensation is preferred to series compensation or cascade compensation because:
In a feedback compensator energy transfer is from higher to a lower one thereby obviating the need for the feedback amplification.


7. Assertion (A): A PI controller increases the order of the system by units but decreases the steady state error.
Reason (R): A PI controller introduces a pole at either the origin or at a desired points on the negative real axis.
a) Both assertion and reason are true and R is correct explanation of A
b) Both A and R true but R is not correct explanation of A
c) A is true but R is false
d) A is False but R is true
Answer: a
Explanation: I is proportional +integral controller. Thus integral controller add a pole either at origin or at the desired point on the negative real axis, so order of the system gets increased but it reduces the steady state error of the offset error.


8. Assertion (A): A derivative controller produces a control action for constant error only.
Reason (R): The PD controller increases the damping and reduces the peak overshoot.
a) Both assertion and reason are true and R is correct explanation of A
b) Both A and R true but R is not correct explanation of A
c) A is true but R is false
d) A is False but R is true
Answer: d
Explanation: The integral control action produces a control action for error constant not derivative controller. A derivative controller improves the transient state of the control system apart from increasing the bandwidth, overshoot and rise time.


9. A plant is controlled by a proportional controller, if time delay element is introduced in the loop its:
a) Phase margin remains the same
b) Phase margin increases
c) Phase margin decreases
d) Gain margin increases
Answer: c
Explanation: When a delay element is introduces in a control system, it only affects the phase margin of the system and new value of the phase margin is decreased.


10. Assertion (A): Lead compensation is used to improve the system’s stability
Reason (R): Lead compensation achieves the desired result through the merits of its phase lead contribution.
a) Both assertion and reason are true and R is correct explanation of A
b) Both A and R true but R is not correct explanation of A
c) A is true but R is false
d) A is False but R is true
Answer: a
Explanation: A lead compensator provides a better gain margin by introducing a positive shift in the phase plot and thus increasing the phase crossover frequency. Thus the system becomes comparatively more stable by using a lead compensator.

Design Considerations for Higher-Order Systems

1. Which one of the following statements is correct?
The effects of the phase lead compensator or gain cross over frequency and the bandwidth are:
a) That both are decreased
b) That gain cross over frequency reduces but BW is increased
c) That gain cross over frequency increases but BW is decreased
d) That both are increased
Answer: d
Explanation: Phase lead compensator acts like a high pass filter. So gain crossover frequency and bandwidth both increases.


2. How does cascading an integral controller in the forward path of a control system affect the relative stability (RS) and the steady-state error of that system?
a) RS and SSE are increased
b) RS is reduced nut SSE is increased
c) RS is increased but SSE is reduced
d) RS and SSE are reduced
Answer: d
Explanation: Integral Controller acts like a low pass filter. It reduces the stability as well as steady state error.


3. With regard to the filtering property, the lead compensator and the lag compensator are respectively :
a) Low pass and high pass filters
b) High pass and low pass filters
c) Both high pass filter
d) Both low pass filters
Answer: b
Explanation: Lead compensator is a high pass filter and Lag compensator is a low pass filter.


4. What is the effect of phase-lag compensation on the performance of the servo system?
a) For a given relative stability, the velocity constant is increased
b) For a given relative stability, the velocity constant is decreased
c) The bandwidth of the system is increased
d) The time response is made faster
Answer: a
Explanation: Phase lag compensation is an integrator. It reduces the steady state error. Velocity constant = 1/ (steady state error). So, the velocity constant is increased.


5. Which one of the following is an advantage of a PD controller in terms of damping and natural frequency?
a) G remains fixed but natural frequency increases
b) G remains fixed but natural frequency decreases
c) Natural frequency fixed but G increases
d) Natural frequency fixed but G decreases
Answer: c
Explanation: Comparing with the characteristic equation natural frequency remains fixed but the value of G that increases hence the transient response is improved.


6. Which one of the following is a disadvantage of proportional controller?
a) It is destabilizes the system
b) It produces offset
c) It makes the response faster
d) It has very simple implementation
Answer: b
Explanation: Main disadvantage of proportional controller is produces the permanent error is called offset error.


7. A process is controlled by PID controller. The sensor has high, measurement noise. How can the effect be reduced?
a) By use of bandwidth limited derivative term
b) By use of proportional and derivative terms in the forward path
c) By use of high proportional band
d) By use of low integral gain
Answer: b
Explanation: The effect of noise can be reduced by the use of proportional and derivative controller in the forward path.


8. Consider the following statements for a PI compensator for control system.
1. It is equivalent to adding a zero at origin
2. It reduces overshoot
3. It improves the steady state error of the system
Which of the statements given above are correct?
a) 1 and 3
b) 1,2 and 3 only
c) 2 and 3
d) 1 only
Answer: c
Explanation: PI compensator adds one open loop pole at origin and open loop zero at negative real axis.


9. The input to a controller is :
a) Sensed signal
b) Error signal
c) Desired variable value
d) Signal of fixed amplitude not dependent on desired value
Answer: b
Explanation: Input to the controller is always the parameter of the system which is to be controlled that is the desirable value.


10. What is the characteristic of a good control system?
a) Sensitive to parameter variation
b) Insensitive to the input command
c) Neither sensitive to parameter variations not sensitive to input commands
d) Insensitive to the parameter variation but sensitive to the input commands
Answer: d
Explanation: In a good control system, output is sensitive to input variations but insensitive to parameter variations.

Performance Indices

1. If the performance index of a phase lead compensator is (s+a)/ (s+b) and that of a lag compensator is (s+p)/(s+q), then which one of the following sets of conditions must be satisfied?
a) a>b and p<q
b) a>b and p<q
c) a<b and p<q
d) a<b and p>q
Answer: d
Explanation: In phase lead compensator, zero is nearer to origin. In phase lag compensator, pole is nearer to origin.


2. The compensator Gc(s) =5(1+0.3s)/(1+0.1s) would provide a maximum phase shift of:
a) 20°
b) 45°
c) 30°
d) 60°
Answer: c
Explanation: Maximum phase shift sin^(-1)⁡ [(1-α)/(1+α)] and sin^(-1)⁡[1/2] = 30°.


3. The industrial controller having the best steady-state accuracy is:
a) A derivative controller
b) An integral controller
c) A rate feedback controller
d) A proportional controller
Answer: a
Explanation: The best steady state accuracy is of derivative controller and this is due to the fact that derivative controller is only affected by the steady state response not the transient response.


4. Assertion (A): An on-off controller gives rise to self-sustained oscillation in output.
Reason (R): Location of a pair of poles on the imaginary axis gives to self-sustained oscillation is output.
a) Both A and R true and R is correct explanation of A
b) Both A and R are true but R is not correct explanation of A
c) A is true and R is False
d) A is False and R is True
Answer: a
Explanation: An off-off controller is the initial version of the proportional controller and it gives the self-sustained oscillations and location of poles on the imaginary axis gives the self-sustained oscillations.


5. Consider the following statement:
A proportional plus derivative controller
1. Has high sensitivity
2. Increases the stability of the system
3. Improves the steady state accuracy
Which of these statements are correct?
a) 1,2 and 3
b) 1 and 2
c) 2 and 3
d) 1 and 3
Answer: b
Explanation: A proportional plus derivative controller has the following features as it adds open loop zero on the negative real axis, peak overshoot decreases, bandwidth increases and rise time decreases.


6. Which one of the following compensation is required for improving the transient response of the system?
a) Phase lead compensation
b) Phase lag compensation
c) Gain compensation
d) Both phase lag compensation and gain compensation
Answer: a
Explanation: For increasing or improving the transient response derivative controller is used and which is the phase lead compensation.


7. Pneumatic controller are :
a) Flexible operation
b) High torque high speed operation
c) Fire and explosion proof operation
d) No leakage
Answer: c
Explanation: Pneumatic controllers are fire and explosion proof operation as they require air and gas fuel for its operation.

 

Time Response Analysis, Design Specifications And Performance Indices MCQs




8. Hydraulic controller :
a) Flexible operation
b) High torque high speed operation
c) Fire and explosion proof operation
d) No leakage
Answer: b
Explanation: Hydraulic controller must have no leakage and also it requires high torque and high speed operation due to high density of the controller.


9. Electronic Controller :
a) Flexible operation
b) High torque high speed operation
c) Fire and explosion proof operation
d) No leakage
Answer: a
Explanation: Flexible in all sense as it does not require heavy components or extra torque or high speed operations.


10. A plant controlled by a proportional controller. If a time delay element is introduced in the loop its :
a) Phase margin remains the same
b) Phase margin increases
c) Phase margin decreases
d) Gain margin increases
Answer: c
Explanation: The introduction of a time delay element decreases both the phase and gain margin.

Robotic Control System – I

1. Assertion (A): The servo robot is a closed loop system
Reason(R): It allows for a feedback
a) Both A and R are true and R is not correct explanation of A
b) Both A and R are true but R is not correct explanation of A
c) A is true but R is false
d) A is false but R is true
Answer: a
Explanation: A servomechanism, sometimes shortened to servo, is an automatic device that uses error-sensing negative feedback to correct the performance of a mechanism and is defined by its function and the servo robot is a closed loop system as it allows for a feedback.


2. A__________ translates signals from the controller into the motor voltage and current signals.
a) Servo motor
b) Servo amplifier
c) AC motor
d) DC motor
Answer: b
Explanation: A servo amplifier monitors the feedback signal from the servomechanism and continually adjusts for deviation from expected behaviour and translates signals from the controller into the motor voltage and current signals.


3. Motors used for electronic actuator drives :
a) AC servo motors
b) DC servo motors
c) Stepper motors
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: Motors are the devices that convert the mechnical energy into electrical energy and can be used in many applications and used for electronic actuator drives are AC, DC, and stepper motors.


4. The basic components of hydraulic fluid power system are :
a) Reservoir
b) Pump and lines
c) Actuating devices and control valves
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: Hydraulic fluid power system are the systems that use the control action in which the control motion is of hydraulic motion and main components are reservoir pump and lines, actuating devices and control valves.


5. Pumps that discharge liquid in a continuous flow are referred to as non-positive displacement.
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: Pumps can be classified as non-positive and positive displacement and that discharge liquid in a continuous flow are referred to as non-positive displacement.


6. Connectors and fittings are used in the fluid power system :
a) To connect to various sections of the fluid lines to each other
b) To detach the fluid lines to the components of the system
c) They are used in the high pressure fluid system
d) None of the mentioned
Answer: a
Explanation: Connectors and fittings are used in the fluid power system to connect to various sections of the fluid lines to each other and to attach the fluid lines to the components of the system.


7. ____________ is the back and forth motion of pistons inside of cylinders that provide the flow of fluid.
a) Fluid pump
b) Gravity pump
c) Reciprocating pump
d) Displacement pump
Answer: c
Explanation: Reciprocating Pump is a type of positive pumps which includes the piston pump, plunger pump and diaphragm pump and provides the flow of fluid in the cylinder by back and forth motion of the piston.


8. Assertion (A): It is all but impossible to design a practical fluid power system without some means of controlling the volume and pressure of the fluid.
Reason (R): It is controlled and done by valves.
a) Both A and R are true and R is not correct explanation of A.
b) Both A and R are true but R is not correct explanation of A.
c) A is true but R is false
d) A is false but R is true
Answer: a
Explanation: Valves is defined as any device by which the flow of liquid can be controlled by obstructing the flow of liquid and is all but impossible to design a practical fluid power system without some means of controlling the volume and pressure of the fluid.


9. Deciding the method of control by:
a) The purpose of valve
b) Type of fluid
c) Design and purpose of the system
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: Valves may be controlled manually, electrically, mechanically, pneumatically, hydraulically or by combination of these methods and they are used to control the flow of liquid by obstructing the flow.


10. Valves can be classified according to their use as:
a) Directional flow
b) Pressure control
c) Flow control
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: Valve is a device that is used to control the flow of liquid by obstructing the flow and they can be classified based on their structure and their requirement.

Robotic Control System – II

1. An automatic apparatus or device that performs functions ordinarily ascribed to humans or operate with what appears to be almost human intelligence is called ________
a) Robot
b) Human
c) Animals
d) Reptiles
Answer: a
Explanation: Robot is an automatic apparatus or device that performs functions ordinarily ascribed to humans or operate with what appears to be almost human intelligence.


2. The laws of Robotics are:
a) A robot may not injure a human being
b) A robot must abbey the order given by human except when conflict with the first law
c) A robot must protect its own existence except when it is violating first and second law
d) Both b and c
Answer: d
Explanation: A robot may not injure a human being or through in action, allow human being to be harmed.


3. The basic components of robot are:
a) The mechanical linkage
b) Sensors and controllers
c) User interface and power conversion unit
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: The basic components of robot are the mechanical linkage, sensors and controllers, User interface and power conversion unit.


4. Assertion (A): Degree of freedom is defined as the number of variables to define motion in the body in space.
Reason (R): Maximum degree of freedom can be six in a robot.
a) Both A and R are true and R is not correct explanation of A.
b) Both A and R are true but R is not correct explanation of A.
c) A is true but R is false
d) A is false but R is true
Answer: b
Explanation: Degree of freedom defines the variables responsible for the motion of the robot and allows robot to reach all positions and orientations.


5. A _________ is connection between parts or links in a robot that allow motion.
a) Hinge
b) Joint
c) Dis joint
d) None of the mentioned
Answer: b
Explanation: A joint is connection between parts or links in a robot that allow motion. It has translator and rotatory motion.


6. Classification of Robot is based on:
a) Geometry and geometric classification
b) Left right classification
c) Based on control system
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: Robots can be classified on the basis of the movement their structure and geometry as humanoid robots and gantry robots.


7. Assertion (A): The control system of an industrial robot determine its flexibility and efficiency, within the limits set beforehand by the design of the mechanical structure.
Reason (R): The control system provides a logical sequence for the robot to follow.
a) Both A and R are true and R is not correct explanation of A.
b) Both A and R are true but R is not correct explanation of A.
c) A is true but R is false
d) A is false but R is true
Answer: a
Explanation: The system provides the theoretical position values for each step and continuously measures the actual position during movement.


8. Hierarchical level control involves :
a) Level 1: Actuator control controls individual robot actuators
b) Level 2: Path control coordinates robot path movement
c) Level 3: Main control high level instruction interpreter
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: Hierarchy refers to the system where some form of levels are used as higher to lower or vice versa and this level control mainly involves actuator control, path control and main control for various functioning of the parts of the robot.


9. Non servo robots are also called as:
a) Pick and place
b) Fixed stop robot
c) Both of the mentioned
d) None of the mentioned
Answer: c
Explanation: Non servo robots are simplest robots as they are the least complex structures and they are made to do some specific and less jobs and it is an open loop system.


10. Characteristics of non-servo robot are:
a) Relatively inexpensive compared to servo robots
b) Simple, understand and operate
c) Precise and reliable
d) Closed loop system.
Answer: d
Explanation: Non-servo robots are open loop system and less costly and they are less complex and can be used once or twice for some work and they are less reliable.

State Variable Analysis – I

1. Which among the following is a unique model of a system?
a) Transfer function
b) State variable
c) Block diagram
d) Signal flow graphs
Answer: a
Explanation: Transfer Function is defined as the ratio of the Laplace output to the Laplace input with the zero initial conditions and is a unique model of the system.


2. Which among the following is a disadvantage of modern control theory?
a) Implementation of optimal design
b) Transfer function can also be defined for different initial conditions
c) Analysis of all systems take place
d) Necessity of computational work
Answer: d
Explanation: Modern control theory is also not best suited in every respect it has also some disadvantages and the major disadvantage is that it requires computational work.


3. According to the property of state transition method, e0 is equal to _____
a) I
b) A
c) e-At
d) -eAt
Answer: c
Explanation: By definition state transition matrix is defined as e-At and this is the matrix that comes into the picture when the total response is considered that is with the free response and forced response.


4. Which mechanism in control engineering implies an ability to measure the state by taking measurements at output?
a) Controllability
b) Observability
c) Differentiability
d) Adaptability
Answer: b
Explanation: Observability and controllability are the two methods to check the output response characteristics and observability in control engineering implies an ability to measure the state by taking measurements at output.


5. State model representation is possible using _________
a) Physical variables
b) Phase variables
c) Canonical state variables
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: State model representation is the representation of the control system is the form of the state variables and state vectors and is possible using physical variables, phase variables and canonical state variables.


6. Which among the following constitute the state model of a system in addition to state equations?
a) Input equations
b) Output equations
c) State trajectory
d) State vector
Answer: b
Explanation: Output Equations constitute the state model of a system in addition to state equations and for the complete state model mainly input model, output model and state models are required.


7. Which among the following plays a crucial role in determining the state of dynamic system?
a) State variables
b) State vector
c) State space
d) State scalar
Answer: a
Explanation: State Variables are the integral part of the state variable analysis and plays a crucial role in determining the state of dynamic system.


8. Which among the following are the interconnected units of state diagram representation?
a) Scalars
b) Adders
c) Integrator
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: Scalars, adders and integrator are the interconnected units of state diagram representation and this representation helps in determination of the state of the control system.


9. State space analysis is applicable even if the initial conditions are _____
a) Zero
b) Non-zero
c) Equal
d) Not equal
Answer: b
Explanation: State space analysis is the analysis different from the transfer function approach as it has state variables and state vectors used for the analysis and can be used even if initial conditions are non-zero.


10. Conventional control theory is applicable to ______ systems
a) SISO
b) MIMO
c) Time varying
d) Non-linear
Answer: a
Explanation: The major advantage of state space analysis is that it can be applied to MIMO systems also while the conventional control theory that is transfer function approach is applicable to the SISO systems only.

State Variable Analysis – II

1. State variable analysis has several advantages overall transfer function as:
a) It is applicable for linear and non-linear and variant and time-invariant system
b) Analysis of MIMO system
c) It takes initial conditions of the system into account
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: State variable analysis has several advantages overall transfer function as it is applicable for linear and non-linear and variant and time-invariant system, analysis of MIMO system, it takes initial conditions of the system into account.


2. The minimum number of states require to describe the two degree differential equation:
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
Answer: b
Explanation: The number of states required to describe a network is equal to the number of energy storing elements in the electrical network.


3. For a system with the transfer function H(s) = 3(s-2)/s3+4s2-2s+1 , the matrix A in the state space form is equal to:
control-systems-multiple-choice-questions-answers-q3
Answer: b
Explanation: Taking the inverse Laplace of the equation and converting it into differential equation and solving the state space by considering various matrices.


4. The transfer function Y(s)/U(s) of a system described by the state equations dx/dt=-2x+2u and y(t) = 0.5x is:
a) 0.5/(s-2)
b) 1/(s-2)
c) 0.5/(s+2)
d) 1/(s+2)
Answer: d
Explanation: Taking Laplace transform of the equation X(s) = 2U(s)/(s+2)
Then Y(s)/U(s) =1/(s+2).


5. A linear time invariant single input single output system has the state space model given by dx/dt=Fx+Gu, y=Hz, where control-systems-multiple-choice-questions-answers-q5. Here, x is the state vector, u is the input, and y is the output. The damping ratio of the system is:
a) 0.25
b) 0.5
c) 1
d) 2
Answer: b
Explanation: T(s) = 1/(s2+2s+4)
G = 0.5.


6. Given the matrix control-systems-multiple-choice-questions-answers-q6 the Eigen value are___________
a) 1,2,3
b) 1
c) -1,-2,-3
d) 0
Answer: c
Explanation: Solving the characteristic equation|SI-A| =0.


7. A transfer function of control system does not have pole-zero cancellation. Which one of the following statements is true?
a) System is neither controllable nor observable
b) System is completely controllable and observable
c) System is observable but uncontrollable
d) System is controllable but unobservable
Answer: b
Explanation: If the input-output transfer function of a linear time-invariant system has pole-zero cancellation, the system will be neither controllable nor observable.


8. The analysis of multiple input multiple output is conveniently studied by;
a) State space analysis
b) Root locus approach
c) Characteristic equation approach
d) Nicholas chart
Answer: a
Explanation: State space analysis is different from the transfer function approach as this can be used for the analysis of multiple input and multiple output system.


9. The state equation in the phase canonical form can be obtained from the transfer function by:
a) Cascaded decomposition
b) Direct decomposition
c) Inverse decomposition
d) Parallel decomposition
Answer: d
Explanation: The state equation from transfer function by parallel decomposition in the phase canonical form.


10. A logarithmic spiral extending out of the singular point is__________
a) Stable
b) Unstable focus
c) Conditionally stable
d) Marginally stable
Answer: b
Explanation: Unstable focus is a logarithmic spiral extending out of the singular point.

The Approximation of Higher-Order Systems by Lower-Order

1. The output of a feedback control system must be a function of
a) Reference and output
b) Reference and input
c) Input and feedback signal
d) Output and feedback signal
Answer: a
Explanation: The output from the feedback control system must be a function of the reference input and output.


2. A control system with excessive noise, is likely to suffer from?
a) Saturation in amplifying stages
b) Loss of gain
c) Vibrations
d) Oscillations
Answer: a
Explanation: A control system with excessive noise suffers from the saturation due to multiple inputs and outputs present and high gain of the system.


3. Zero initial condition for a system means?
a) Input reference signal is zero
b) Zero stored energy
c) Initial movement of moving parts
d) System is at rest and no energy is stored in any of its components
Answer: d
Explanation: Zero initial condition for a system means it has stored energy and system is at rest.


4. Transfer function of a system is used to calculate which of the following?
a) The order of the system
b) The time constant
c) The output for any given input
d) The steady state gain
Answer: c
Explanation: The output of any given system can be calculated by the transfer function of the system and this is the ratio of Laplace output to the Laplace input considering zero initial conditions.


5. The band width, in a feedback amplifier.
a) Remains unaffected
b) Decreases by the same amount as the gain increase
c) Increases by the same amount as the gain decrease
d) Decreases by the same amount as the gain decrease
Answer: c
Explanation: The bandwidth of closed loop system increases hence increasing the noise due to increased bandwidth.


6. On which of the following factors does the sensitivity of a closed loop system to gain changes and load disturbances depend?
a) Frequency
b) Loop gain
c) Forward gain
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: The sensitivity depends upon the frequency, loop gain and forward gain of the closed loop control system.


7. The transient response, with feedback system,
a) Rises slowly
b) Rises quickly
c) Decays slowly
d) Decays quickly
Answer: d
Explanation: The transient response of the system is improved with the help of the feedback and hence the transient response decays slowly.


8. The second derivative input signals modify which of the following?
a) The time constant of the system
b) Damping of the system
c) The gain of the system
d) The time constant and suppress the oscillations
Answer: d
Explanation: The second derivative of the input signal modify the time constant and suppress the oscillations.


9. Which of the following statements is correct for any closed loop system?
a) All the co-efficient can have zero value
b) All the co-efficient are always non-zero
c) Only one of the static error co-efficient has a finite non-zero value
d) Only two of the static error co-efficient has a finite non-zero value
Answer: c
Explanation: Closed loop system has one of the static error constant for any input that can be position, velocity or acceleration error constant.


10. Which of the following statements is correct for a system with gain margin close to unity or a phase margin close to zero?
a) The system is relatively stable
b) The system is highly stable
c) The system is highly oscillatory
d) The system is stable
Answer: c
Explanation: The system is highly oscillatory or unstable as the value of phase margin must be finite for the stable system.

Control Systems MCQs – Time Response Analysis, Design Specifications and Performance Indices MCQs ( Control Systems ) MCQs

Share with Friends

Leave a Reply

%d bloggers like this: