Electrical Engineering MCQs – Network Theorems Applied to AC Networks MCQs ( Electrical Engineering ) MCQs

 51 total views,  3 views today

Electrical Engineering MCQs – Network Theorems Applied to AC Networks MCQs ( Electrical Engineering ) MCQs

Latest Electrical Engineering MCQs

By practicing these MCQs of Network Theorems Applied to AC Networks MCQs ( Electrical Engineering ) MCQs – Latest Competitive MCQs , an individual for exams performs better than before. This post comprising of objective questions and answers related to Network Theorems Applied to AC Networks MCQs ( Electrical Engineering ) Mcqs “. As wise people believe “Perfect Practice make a Man Perfect”. It is therefore practice these mcqs of Electrical Engineeringto approach the success. Tab this page to check “Network Theorems Applied to AC Networks MCQs ( Electrical Engineering )” for the preparation of competitive mcqs, FPSC mcqs, PPSC mcqs, SPSC mcqs, KPPSC mcqs, AJKPSC mcqs, BPSC mcqs, NTS mcqs, PTS mcqs, OTS mcqs, Atomic Energy mcqs, Pak Army mcqs, Pak Navy mcqs, CTS mcqs, ETEA mcqs and others.

Network Theorems Applied to AC Networks MCQs ( Electrical Engineering ) MCQs – Electrical Engineering MCQs

The most occurred mcqs of Network Theorems Applied to AC Networks MCQs ( Electrical Engineering ) in past papers. Past papers of Network Theorems Applied to AC Networks MCQs ( Electrical Engineering ) Mcqs. Past papers of Network Theorems Applied to AC Networks MCQs ( Electrical Engineering ) Mcqs . Mcqs are the necessary part of any competitive / job related exams. The Mcqs having specific numbers in any written test. It is therefore everyone have to learn / remember the related Network Theorems Applied to AC Networks MCQs ( Electrical Engineering ) Mcqs. The Important series of Network Theorems Applied to AC Networks MCQs ( Electrical Engineering ) Mcqs are given below:

Kirchhoff’s Laws and Network Solution

1. In an AC circuit, resistance 50 Ω, inductance 0.3 H and capacitance 15 μF is connected to an AC voltage source 25 V, 50 Hz. Determine the inductive reactance in the circuit.
a) 36 ohm
b) 95 ohm
c) 125 ohm
d) 140 ohm
Answer: b
Explanation: XL=2πfL f=50Hz and L=0.3H
XL=2π(50)(0.3) = 94.25 ohm.


2. In an AC circuit, resistance 50 Ω, inductance 0.3 H and capacitance 15 μF is connected to an AC voltage source 25 V, 50 Hz. Determine the capacitive reactance in the circuit.
a) 316 ohm
b) 195 ohm
c) 124 ohm
d) 212 ohm
Answer: d
Explanation: XC=1/(2πfC) f=50Hz and C=15 μF
XC=1/(2π*50*15*10-6) = 212.21 ohm.


3. In an AC circuit, resistance 50 Ω, inductance 0.3 H and capacitance 15 μF is connected to an AC voltage source 25 V, 50 Hz. Determine the impedance in the circuit.
a) 110 ohm
b) 100 ohm
c) 125 ohm
d) 140 ohm
Answer: c
Explanation: Z2 = R2+(XL-XC)2, XL=2πfL, XC=1/(2πfC) f=50Hz and L=0.3H and C=15 μF
XL=2π(50)(0.3)= 94.25 ohm .
XC=1/(2π*50*15*10-6) = 212.21 ohm.
Z2=502+(212.21-94.25)2=15625
Z = 125 ohm.


4. In an AC circuit, resistance 50 Ω, inductance 0.3 H and capacitance 15 μF is connected to an AC voltage source 25 V, 50 Hz. Determine the current in the circuit.
a) 0.01 A
b) 0.2 A
c) 0.02 A
d) 0.002 A
Answer: b
Explanation: Z2 = R2+(XL-XC)2, XL=2πfL, XC=1/(2πfC) f=50Hz and L=0.3H and C=15 μF
XL=2π(50)(0.3)= 94.25 ohm .
XC=1/(2π*50*15*10-6) = 212.21 ohm.
Z2=502+(212.21-94.25)2=15625
Z = 125 ohm.
Current in the circuit i=V/Z=25/125=0.2 A.


5. Find the value of the source current from the following circuit.
basic-electrical-engineering-questions-answers-kirchhoffs-law-network-solution-q5
a) 2.54A
b) 6.67A
c) 3.35A
d) 7.65A
Answer: a
Explanation: I3 =(3+j0)A
V2 =I3R=(3+j0)(8+j0)=(24+j0)V
I2=V2/Xc=(j1.5) A
I1 =I2 +I3 =(0+j1.5)+(3+j0)=(3+j1.5)A
I1=(32+1.52)1/2= 3.35A.


6. Find the value of the source voltage from the following circuit.
basic-electrical-engineering-questions-answers-kirchhoffs-law-network-solution-q5
a) 49.2V
b) 34.6V
c) 65.2V
d) 25.6V
Answer: a
Explanation: I3 =(3+j0)A
V2 =I3R=(3+j0)(8+j0)=(24+j0)V
I2=V2/Xc=(0 + j1.5) A
I1 =I2 +I3 =(0+j1.5)+(3+j0)=(3+j1.5)A
I1=(32+1.52)1/2= 3.35A.
V1 =I1(R+jXL) =(15+j30)V
E=V1 +V2 =(39+j30)V
E=(392+302)1/2= 49.2V.


7. In an AC circuit, resistance 50 Ω, inductance 0.3 H and capacitance 15 μF is connected to an AC voltage source 25 V, 50 Hz. Determine the phase difference between current and voltage.
a) 670
b) 540
c) 470
d) 770
Answer: a
Explanation: XL=2πfL, XC=1/(2πfC) f=50Hz and L=0.3H and C=15 μF
XL=2π(50)(0.3) = 94.25 ohm.
XC=1/(2π*50*15*10-6) = 212.21 ohm.
tanϕ = |(XL-XC)|/R = (212.21-94.25)/50 = 2.3592
ϕ=670.


8. What value of direct current must flow through a resistor to produce the same heating power as an alternating current with a peak value of 3.5 A?
a) 1.5 A
b) 2.5 A
c) 3.5 A
d) 4.5 A
Answer: b
Explanation: Power in dc circuit = Power in ac circuit (given)
IDC2R = IRMS2R
IDC=IRMS
IRMS=I0/√2 = 3.5/√2 = 2.5 A.
IDC=2.5 A.

Electrical Engineering MCQs – Network Theorems Applied to AC Networks MCQs ( Electrical Engineering ) MCQs

Share with Friends

Leave a Reply

%d bloggers like this: