Fundamental Aspects of Electrical Machine Design MCQs ( Design Of Electrical Machines ) MCQs – Design Of Electrical Machines MCQs

Fundamental Aspects of Electrical Machine Design MCQs ( Design Of Electrical Machines ) MCQs – Design Of Electrical Machines MCQs

Latest Design Of Electrical Machines MCQs

By practicing these MCQs of Fundamental Aspects of Electrical Machine Design MCQs ( Design Of Electrical Machines ) MCQs – Latest Competitive MCQs , an individual for exams performs better than before. This post comprising of objective questions and answers related to Fundamental Aspects of Electrical Machine Design MCQs ( Design Of Electrical Machines ) Mcqs “. As wise people believe “Perfect Practice make a Man Perfect”. It is therefore practice these mcqs of Design Of Electrical Machines to approach the success. Tab this page to check “Fundamental Aspects of Electrical Machine Design MCQs ( Design Of Electrical Machines )” for the preparation of competitive mcqs, FPSC mcqs, PPSC mcqs, SPSC mcqs, KPPSC mcqs, AJKPSC mcqs, BPSC mcqs, NTS mcqs, PTS mcqs, OTS mcqs, Atomic Energy mcqs, Pak Army mcqs, Pak Navy mcqs, CTS mcqs, ETEA mcqs and others.

Design Of Electrical Machines MCQs – Fundamental Aspects of Electrical Machine Design MCQs ( Design Of Electrical Machines ) MCQs

The most occurred mcqs of Fundamental Aspects of Electrical Machine Design MCQs ( Design Of Electrical Machines ) in past papers. Past papers of Fundamental Aspects of Electrical Machine Design MCQs ( Design Of Electrical Machines ) Mcqs. Past papers of Fundamental Aspects of Electrical Machine Design MCQs ( Design Of Electrical Machines ) Mcqs . Mcqs are the necessary part of any competitive / job related exams. The Mcqs having specific numbers in any written test. It is therefore everyone have to learn / remember the related Fundamental Aspects of Electrical Machine Design MCQs ( Design Of Electrical Machines ) Mcqs. The Important series of Fundamental Aspects of Electrical Machine Design MCQs ( Design Of Electrical Machines ) Mcqs are given below:

Design of Machines, Limitations in Design

1. What does design mean?
a) creative physical relationship of theoretical concepts
b) producing the hardware
c) idea made into a drawing
d) idea laid out as a thesis
Answer: a
Explanation: Design is one of the important steps in the manufacturing of a product. It involves the process of producing the creative physical relationship of theoretical concepts.


2. What are the factors which are employed in the engineering design?
a) application of science
b) application of science and technology
c) application of science and innovation
d) application of science, technology and innovation
Answer: d
Explanation: Design is the process of producing the creative physical relationship of theoretical concepts. The application of science, technology and innovation is what called as engineering design.


3. How many considerations are present in the design?
a) 6
b) 4
c) 5
d) 3
Answer: d
Explanation: There are 3 considerations present in the design of the machine. They are cost, durability, compliance with performance criteria as laid down in specifications.


4. What is the condition of the good design?
a) machine having operating life of 5-10 years
b) machine having operating life of 10-15 years
c) machine having operating life of 15-20 years
d) machine having operating life of 20-30 years
Answer: d
Explanation: The machine having operating life span of 20-30 years is one of the signs of good design. This type of machines have initial cost to be low.


5. What are the factors which are important in design when it comes to the machines used in power systems?
a) reliability
b) durability
c) cost
d) reliability and durability
Answer: d
Explanation: The machines used in the power system are given weightage to the reliability and durability. Thus the cost of the machines are not taken into account.


6. How many parts are used in the design of the machines?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
Answer: d
Explanation: There are 5 parts involved in the design of the machine. They are magnetic circuit, electric circuit, dielectric circuit, thermal circuit, mechanical parts.


7. How many limitations are present in the design of the machine?
a) 7
b) 8
c) 9
d) 10
Answer: c
Explanation: There are basically 9 limitations in the design of the machines. They are saturation, temperature rise, insulation, efficiency, mechanical parts, commutation, power factor, consumer specification, standard specification.


8. How does the saturation levels limit the design?
a) saturation levels decrease the flux density
b) saturation levels increase the flux density
c) saturation levels provides no flux density
d) saturation levels provide very high flux density
Answer: d
Explanation: The maximum allowable flux density to be used is determined by the saturation levels of ferromagnetic materials. The saturation levels provides high flux density which results in high cost.


9. What happens if the insulating material is operated beyond the maximum allowable temperature?
a) the insulation gets damaged
b) the insulation is boosted
c) the insulating materials peels off
d) the lifetime is drastically reduced
Answer: d
Explanation: The temperature rise is one of the limitations present in the design of machines. The insulating material when operated beyond the maximum temperature leads to the lifetime being drastically reduced.

 

Computer Application In Electrical Machine Design MCQs




10. How many types of stresses are present in the machine?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
Answer: b
Explanation: There are basically 3 stresses available in the machine. They are electrical stress, mechanical stress and thermal stress.


11. What is the relationship between efficiency and the operating costs?
a) efficiency is directly proportional to the square of the operating cost
b) efficiency is directly proportional to the operating costs
c) efficiency is indirectly proportional to the operating costs
d) efficiency is indirectly proportional to the square of the operating costs
Answer: c
Explanation: Efficiency is one of the limitations in the design of the machines. The efficiency should be as high as possible to reduce the initial cost.


12. The mechanical parts design is very much important in which type of machines?
a) low speed machines
b) high speed machines
c) medium speed machines
d) low voltage machines
Answer: b
Explanation: The design of mechanical parts is very important in the high speed machines. It is so important because to reduce the mechanical stresses which occurs more in high speed machines.


13. What is the relationship between power factor, current and conductor sizes?
a) poor power factor leads to small amount of current and hence high conductor sizes should be used
b) high power factor leads to small amount of current and hence small conductor sizes should be used
c) poor power factor leads to high amount of current and hence high conductor sizes should be used
d) high factor leads to small amount of current and hence high conductor sizes should be used
Answer: c
Explanation: The power factor is one of the limitations in the design of the machine. The poor power factor leads to high amount of current and in turn large conductor sizes have to be used.

Modern Trends in Machine Design & Magnetic Leakage

1. What are the subjects to which the design of electrical machines is compared to?
a) science and maths
b) maths and art
c) maths
d) science and art
Answer: d
Explanation: The design of electrical machines is basically compared to as a science. It is also compared to as an art because of the designing.


2. How many design problems are present according to the modern trends in design of electrical machines?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
Answer: b
Explanation: There are 3 design problems involved in the modern trends in the design. They are electromagnetic design, mechanical design and thermal design.


3. What is one of the major aspects in the modern day design?
a) design machines to form a group
b) design machines to provided integrated systems
c) design machines to provide a single system
d) design machine to form multiple group with interconnection
Answer: c
Explanation: The major aspect of the modern trends is that the design of machines should be many in number. At the same time, all the machines should form a part of a single system.


4. How are the machines sometimes designed with respect to ratings?
a) design 2 machines with different rating
b) design a series of machines with different ratings to fit into a single frame size
c) design a series of machines with same rating to fit into a single frame size
d) design 2 machines with the same rating
Answer: b
Explanation: The machines are sometimes being designed as a series of machines with different ratings. They are done so to fit into a single frame size.


5. What are the factors which are considered when the optimal solution involves iterations wherein the values of variables are changed?
a) performance
b) cost constraint
c) performance or cost constraint
d) performance and cost constraint
Answer: d
Explanation: The optimal solution involves iteration wherein the values of variables are changed. This is done to satisfy both the performance and cost constraints.


6. The computer aided design is one of the modern techniques which is used to provide accurate and comprehensive design.
a) true
b) false
Answer: a
Explanation: The computer aided design is one of the most modern techniques of designing various machines. It is very easy, accurate, easily changeable and a comprehensive design procedure.


7. What is the relation between reluctance, flux and mmf of the machine?
a) low reluctance, less flux leakage, high mmf
b) low reluctance, high flux leakage, high mmf
c) high reluctance, high flux leakage, low mmf
d) high reluctance, less flux linkage, high mmf
Answer: a
Explanation: The designer’s problem is to provide a path of low reluctance to that of comparatively little flux leaks away. In order to compensate for the flux leakage, high mmf is maintained.


8. How should the air gaps be present in the magnetic circuit according to length and cross section?
a) low length, low cross section
b) high length, high cross section
c) high length, low cross section
d) low length, high cross section
Answer: d
Explanation: The air gaps should be present in the magnetic circuit in the low length. The air gap should have maximum cross section to reduce the reluctance.


9. What is the function of the leakage flux?
a) contributes to the transfer of energy
b) contributes to the conversion of energy
c) contributes to both the conversion of energy and transfer of energy
d) does not contributes to the conversion or transfer of energy
Answer: d
Explanation: The leakage flux produced due to the low reluctance path does not transfer the energy produced. The leakage flux also does not convert the energy in the system.


10. How many factors does the leakage flux affect?
a) 6
b) 7
c) 8
d) 9
Answer: c
Explanation: There are 8 factors which are affected by the leakage flux. They are performance of rotating machines and transformers, excitation demands of salient pole machines, leakage reactance of windings, forces between windings, voltage regulation of ac generator and transformers, commutation condition in dc machines, stray load losses, circulating current in transformer tank walls.


11. In the B-H magnetization curve, the flux density occupies the x axis.
a) true
b) false
Answer: b
Explanation: In B-H curve, the flux density occupies the y axis always. In the magnetization curve, magnetic field intensity is plotted.


12. What is the formula of the leakage coefficient?
a) leakage coefficient = total flux * useful flux
b) leakage coefficient = total flux / useful flux
c) leakage coefficient = useful flux / total flux
d) leakage coefficient = total flux + useful flux
Answer: b
Explanation: The total flux is the addition of the useful flux and the leakage flux is first calculated. On substitution the leakage coefficient can be obtained.

Fundamental Aspects of Electrical Machine Design MCQs ( Design Of Electrical Machines ) MCQs – Design Of Electrical Machines MCQs

Share with Friends

Leave a Reply

%d bloggers like this: