Hydroelectric Power Plant ( Power Plant Engineering ) MCQs – Mechanical Engineering MCQs

Hydroelectric Power Plant ( Power Plant Engineering ) MCQs – Mechanical Engineering MCQs

Latest Mechanical Engineering MCQs

By practicing these MCQs of Hydroelectric Power Plant ( Power Plant Engineering ) MCQs – Latest Competitive MCQs , an individual for exams performs better than before. This post comprising of objective questions and answers related to Hydroelectric Power Plant ( Power Plant Engineering ) Mcqs “. As wise people believe “Perfect Practice make a Man Perfect”. It is therefore practice these mcqs of Mechanical Engineering to approach the success. Tab this page to check ” Hydroelectric Power Plant ( Power Plant Engineering )” for the preparation of competitive mcqs, FPSC mcqs, PPSC mcqs, SPSC mcqs, KPPSC mcqs, AJKPSC mcqs, BPSC mcqs, NTS mcqs, PTS mcqs, OTS mcqs, Atomic Energy mcqs, Pak Army mcqs, Pak Navy mcqs, CTS mcqs, ETEA mcqs and others.

Mechanical Engineering MCQs – Hydroelectric Power Plant ( Power Plant Engineering ) MCQs

The most occurred mcqs of ( ) in past papers. Past papers of Hydroelectric Power Plant ( Power Plant Engineering ) Mcqs. Past papers of Hydroelectric Power Plant ( Power Plant Engineering ) Mcqs . Mcqs are the necessary part of any competitive / job related exams. The Mcqs having specific numbers in any written test. It is therefore everyone have to learn / remember the related Hydroelectric Power Plant ( Power Plant Engineering ) Mcqs. The Important series of Hydroelectric Power Plant ( Power Plant Engineering ) Mcqs are given below:

Pelton Wheel Turbine

1. For centrifugal pump impeller, what is the maximum value of the vane exit angle?
a) 100 to 150
b) 150 to 200
c) 200 to 250
d) 250 to 300
Answer: c
Explanation: The maximum value of the vane exit angle is 200 to 250.

2. In which turbine the pressure energy of water is first converted into kinetic energy by means of nozzle kept close to the runner?
a) Impulse turbine
b) Reaction turbine
c) Both Impulse and Reaction turbine
d) None of the mentioned
Answer: a
Explanation: Impulse Turbine is the one in which pressure energy of water is first converted into kinetic energy by means of nozzle kept close to the runner.

3. The pressure of water is atmospheric and remains constant while passing over the runner in __________
a) Impulse turbine
b) Reaction turbine
c) Both Impulse and Reaction turbine
d) None of the mentioned
Answer: a
Explanation: The pressure of water is atmospheric and remains constant while passing over the runner in Impulse Turbine.

4. The energy of water entering the reaction turbine is _______
a) fully the kinetic energy
b) fully the pressure energy
c) partly the pressure energy and partly the kinetic energy
d) unpredictable
Answer: c
Explanation: The energy of water entering the reaction turbine is partly the pressure energy and partly the kinetic energy.

5. Which of the following is an example of impulse turbine?
a) Propeller turbine
b) Francis turbine
c) Kaplan turbine
d) Pelton wheel
Answer: d
Explanation: Pelton Wheel Turbine is an example of impulse Turbine.

6. The runner of __________ turbine always be under pressure of above atmospheric pressure.
a) Turgo
b) Girand
c) Kaplan
d) None of the mentioned
Answer: c
Explanation: The runner of Kaplan turbine always be under pressure of above atmospheric pressure.

7. What is the head of water available at turbine inlet in hydro-electric power plant called?
a) head race
b) tail race
c) gross head
d) net head
Answer: d
Explanation: the head of water available at turbine inlet in hydro-electric power plant called Net Head.

8. Gross head is the difference between __________
a) head race and tail race
b) head race and net head
c) head race and friction losses
d) net head and friction losses
Answer: a
Explanation: Gross head is the difference between head race and tail race.

9. Which of the following hydraulic turbines has a construction given in diagram below?
power-plant-questions-answers-pelton-wheel-turbine-q9
a) Kaplan turbine
b) Francis turbine
c) Pelton turbine
d) Propeller turbine
Answer: c
Explanation: From the diagram above, it is clear that the turbine shown is a Pelton Wheel Turbine.

10. What is runaway speed of the runner of Pelton wheel?
a) maximum unsafe speed of the runner due to sudden increase in load on turbine
b) minimum safe speed of the runner due to sudden increase in load on turbine
c) maximum unsafe speed of the runner due to sudden decrease in load on turbine
d) minimum safe speed of the runner due to sudden decrease in load on turbine
Answer: c
Explanation: The maximum unsafe speed of the runner due to sudden decrease in load on turbine is called runaway speed of the runner of Pelton wheel.

11. What is the formula for the velocity of water jet at the inlet of turbine?
Where,
H = Net head acting on Pelton wheel
Cv = coefficient of velocity of jet
a) V = Cv((gH)(1/2))
b) V = 2Cv((gH)(1/2))
c) V = Cv((2gH)(1/2))
d) V = 2Cv((gH)(1/2))
Answer: c
Explanation: The relation between the various quantities mentioned above is given by,
V = Cv((2gH)(1/2)).

12. Power required to drive a centrifugal pump is directly proportional to __________ of its impeller.
a) cube of diameter
b) fourth power of diameter
c) diameter
d) square of diameter
Answer: b
Explanation: Power required to drive a centrifugal pump is directly proportional to fourth power of its impeller.

13. In a reaction turbine, the draft tube is used __________
a) to increase the head of water by an amount equal to the height of the runner outlet above the tail race
b) to transport water to downstream
c) to run the turbine full
d) to prevent air to enter the turbine
Answer: a
Explanation: In a reaction turbine, the draft tube is used to increase the head of water by an amount equal to the height of the runner outlet above the tail race.

 

Nuclear Power Plants MCQs

 

14. The specific speed from 160 to 500 r.p.m. of a centrifugal pump indicates that the pump is __________
a) high speed with radial flow at outlet
b) slow speed with radial flow at outlet
c) medium speed with radial flow at outlet
d) high speed with axial flow at outlet
Answer: d
Explanation: The specific speed from 160 to 500 r.p.m. of a centrifugal pump indicates that the pump is high speed with axial flow at outlet.

15. Which of the following pump is preferred for flood control and irrigation applications?
a) Reciprocating pump
b) Axial flow pump
c) Mixed flow pump
d) Centrifugal pump
Answer: b
Explanation: Axial flow pump is preferred for flood control and irrigation applications.

Kaplan, Francis and Deriaz Turbines – I

1. Kinematic similarity is said to exist between the model and the prototype, if both of them __________
a) are equal in size and shape
b) have identical velocities
c) are identical in shape, but differ only in size
d) have identical forces
Answer: b
Explanation: Kinematic similarity is said to exist between the model and the prototype, if both of them have identical velocities.

2. The impeller of a centrifugal pump may have __________
a) vortex casing
b) volute casing
c) volute casing with guide blades
d) any of the mentioned
Answer: d
Explanation: The impeller of a centrifugal pump may have vortex casing, volute casing & volute casing with guide blades.

3. In a Francis turbine runner, the number of blades are generally between __________
a) 2 to 4
b) 8 to 16
c) 4 to 8
d) 16 to 24
Answer: d
Explanation: In a Francis turbine runner, the number of blades are generally between 16 to 24.

4. The hydraulic efficiency of a reaction turbine is the ratio of __________
a) actual work available at the turbine to energy imparted to the wheel
b) power produced by the turbine to the energy actually supplied by the turbine
c) work done on the wheel to the energy actually supplied to the turbine
d) none of the mentioned
Answer: c
Explanation: The hydraulic efficiency of a reaction turbine, is the ratio of work done on the wheel to the energy supplied to the turbine.

5. If the ratios of the corresponding forces acting at corresponding points are equal, then the model and the prototype are said to have __________
a) kinematic similarity
b) geometric similarity
c) dynamic similarity
d) none of the mentioned
Answer: c
Explanation: If the ratios of the corresponding forces acting at corresponding points are equal, then the model and the prototype are said to have dynamic similarly.

6. In a reciprocating pump, air vessels are used to __________
a) increase delivery head
b) reduce suction head
c) smoothen the flow
d) reduce acceleration head
Answer: d
Explanation: In a reciprocating pump, air vessels are used to reduce acceleration head.

7. The ratio of quantity of liquid discharged per second from the pump to the quantity of liquid passing per second through the impeller is known as?
a) overall efficiency
b) volumetric efficiency
c) manometric efficiency
d) mechanical efficiency
Answer: b
Explanation: The ratio of quantity of liquid discharged per second from the pump to the quantity of liquid passing per second through the impeller is known as volumetric efficiency.

8. The working of which of the following hydraulic units is based on Pascal’s law?
a) Hydraulic coupling
b) Air lift pump
c) Jet pump
d) Hydraulic press
Answer: d
Explanation: The working of which of the following hydraulic units is based on Pascal’s law Hydraulic press.

9. Which of the following pump is generally used to pump highly viscous fluid?
a) Air lift pump
b) Centrifugal pump
c) Screw pump
d) Reciprocating pump
Answer: a
Explanation: Air lift pump is used to pump highly viscous fluids up the height.

10. The maximum efficiency of jet propulsion of a ship with inlet orifices at right angles to the direction of motion of ship, will be?
a) 40%
b) 50%
c) 60%
d) 80%
Answer: b
Explanation: maximum efficiency of jet propulsion of a ship with inlet orifices at right angles to the direction of motion of ship is 50%.

11. By fitting an air vessel to the reciprocating pump, there is always a saving of work done and subsequently saving of power. This saving in case of a single acting reciprocating pump is?
a) 84.8%
b) 74.8%
c) 64.8%
d) 54.8%
Answer: a
Explanation: Required percentage saving is 84.8%.

12. A Pelton wheel working under a constant head and discharge, has maximum efficiency when the speed ratio is?
a) 0.26
b) 0.36
c) 0.46
d) 0.56
Answer: d
Explanation: The maximum speed ratio of a Pelton wheel turbine is 0.56.

13. The cups at the periphery of the Pelton wheel are __________
a) equiangular
b) equidistant
c) equimolar
d) none of the mentioned
Answer: b
Explanation: The buckets in a Pelton Turbine are equidistant.

Kaplan, Francis and Deriaz Turbines – II

1. The maximum number of jets, generally, employed in an impulse turbine without jet interference are __________
a) 2
b) 6
c) 7
d) 5
Answer: a
Explanation: The maximum number of jets, generally, employed in an impulse turbine without jet interference are 2.

2. A Francis turbine is used when the available head of water is?
a) 0 to 25 m
b) 25 to 250 m
c) > 250 m
d) none of the mentioned
Answer: b
Explanation: Francis Turbine is used for high heads of water.

3. The overall efficiency of a reaction turbine is the ratio of __________
a) actual work available at the turbine to the energy imparted to the wheel
b) power produced by the turbine to the energy actually supplied by the turbine
c) workdone on the wheel to the energy (or head of water) actually supplied to the turbine
d) none of the mentioned
Answer: b
Explanation: The overall efficiency of a reaction turbine is the ratio of power produced by the turbine to the energy actually supplied by the turbine.

4. Manometric head, in case of a centrifugal pump, is equal to __________
a) Suction lift + Loss of head in suction pipe due to friction + Delivery lift + Loss of head in delivery pipe due to friction + Velocity head in the delivery pipe
b) Energy per kN at outlet of impeller – Energy per kN at inlet of impeller
c) Workdone per kN of water – Losses within the impeller
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: Manometric head, in case of a centrifugal pump = Suction lift + Loss of head in suction pipe due to friction + Delivery lift + Loss of head in delivery pipe due to friction + Velocity head in the delivery pipe = Energy per kN at outlet of impeller – Energy per kN at inlet of impeller = Workdone per kN of water – Losses within the impeller.

5. What is the mechanical efficiency of an impulse turbine?
a) ratio of the actual power produced by the turbine to the energy actually supplied by the turbine
b) ratio of the actual work available at the turbine to the energy imparted to the wheel
c) ratio of the Work done on the wheel to the energy of the jet
d) none of the mentioned
Answer: b
Explanation: The mechanical efficiency of an impulse turbine is ratio of the actual work available at the turbine to the energy imparted to the wheel.

6. The speed of an imaginary turbine, identical with the given turbine, which will develop a unit power under a unit head, is known as?
a) unit speed
b) terrific speed
c) specific velocity
d) specific speed
Answer: d
Explanation: The speed of an imaginary turbine, identical with the given turbine, which will develop a unit power under a unit head, is known as Specific Speed.

7. Geometric similarity is said to exist between the model and the prototype if both of them __________
a) are equal in size and shape
b) have identical velocities
c) have identical forces
d) are identical in shape, but differ only in size
Answer: d
Explanation: Geometric similarity is said to exist between the model and the prototype, if both of them are identical in shape, but differ only in size.

8. A centrifugal pump will start delivering liquid only when the pressure rise in the impeller is equal to the __________
a) manometric head
b) velocity head
c) kinetic head
d) static head
Answer: a
Explanation: A centrifugal pump will start delivering liquid only when the pressure rise in the impeller is equal to the manometric head.

9. Slip of a reciprocating pump is defined as the __________
a) sum of actual discharge and the theoretical discharge
b) ratio of actual discharge to the theoretical discharge
c) difference of theoretical discharge and the actual discharge
d) product of theoretical discharge and the actual discharge
Answer: c
Explanation: Slip of a reciprocating pump is defined as the difference of theoretical discharge and the actual discharge.

10. Multi-stage centrifugal pumps are used to __________
a) produce high heads
b) give high discharge
c) pump viscous fluids
d) all of the mentioned
Answer: a
Explanation: Multi-stage centrifugal pumps are used to produce high heads.

11. A hydraulic coupling belongs to the category of __________
a) power absorbing machines
b) energy transfer machines
c) power developing machines
d) energy generating machines
Answer: b
Explanation: A hydraulic coupling belongs to the category of energy transfer machines.

12. Discharge of a centrifugal pump is __________
a) inversely proportional to (diameter)2 of its impeller
b) inversely proportional to diameter of its impeller
c) directly proportional to (diameter)2 of its impeller
d) directly proportional to diameter of its impeller
Answer: a
Explanation: Discharge of a centrifugal pump is inversely proportional to (diameter)2 of its impeller.

13. Which of the following turbine is preferred for 0 to 25 m head of water?
a) Kaplan Turbine
b) Pelton Turbine
c) Francis Turbine
d) None of the mentioned
Answer: a
Explanation: Kaplan turbine is preferred for low heads of water.

Hydroelectric Power Plant ( Power Plant Engineering ) MCQs – Mechanical Engineering MCQs