Inductance, Capacitance, and Mutual Inductance MCQs ( Electric Circuits ) MCQs – Updated Electric Circuits MCQs

 42 total views,  2 views today

Inductance, Capacitance, and Mutual Inductance MCQs ( Electric Circuits ) MCQs – Updated Electric Circuits MCQs

Latest Electric Circuits MCQs

By practicing these MCQs of Inductance, Capacitance, and Mutual Inductance MCQs ( Electric Circuits ) MCQs – Latest Competitive MCQs , an individual for exams performs better than before. This post comprising of objective questions and answers related to Inductance, Capacitance, and Mutual Inductance MCQs ( Electric Circuits ) Mcqs “. As wise people believe “Perfect Practice make a Man Perfect”. It is therefore practice these mcqs of Electric Circuitsto approach the success. Tab this page to check “Inductance, Capacitance, and Mutual Inductance MCQs ( Electric Circuits )” for the preparation of competitive mcqs, FPSC mcqs, PPSC mcqs, SPSC mcqs, KPPSC mcqs, AJKPSC mcqs, BPSC mcqs, NTS mcqs, PTS mcqs, OTS mcqs, Atomic Energy mcqs, Pak Army mcqs, Pak Navy mcqs, CTS mcqs, ETEA mcqs and others.

Inductance, Capacitance, and Mutual Inductance MCQs ( Electric Circuits ) MCQs – Electric Circuits MCQs

The most occurred mcqs of Inductance, Capacitance, and Mutual Inductance MCQs ( Electric Circuits ) in past papers. Past papers of Inductance, Capacitance, and Mutual Inductance MCQs ( Electric Circuits ) Mcqs. Past papers of Inductance, Capacitance, and Mutual Inductance MCQs ( Electric Circuits ) Mcqs . Mcqs are the necessary part of any competitive / job related exams. The Mcqs having specific numbers in any written test. It is therefore everyone have to learn / remember the related Inductance, Capacitance, and Mutual Inductance MCQs ( Electric Circuits ) Mcqs. The Important series of Inductance, Capacitance, and Mutual Inductance MCQs ( Electric Circuits ) Mcqs are given below:

Inductor and Capacitor

1. The symbol used for inductance is __________
a)
electric-circuits-questions-answers-inductor-capacitor-q1

b)
electric-circuits-questions-answers-inductor-capacitor-q1b

c)
electric-circuits-questions-answers-inductor-capacitor-q1c
d)
electric-circuits-questions-answers-inductor-capacitor-q1d

Answer: c
Explanation: electric-circuits-questions-answers-inductor-capacitor-q1c is the symbol used to represent inductance.


2. The symbol used for capacitance is _____________
a)
electric-circuits-questions-answers-inductor-capacitor-q1d
b)
electric-circuits-questions-answers-inductor-capacitor-q2
c)
electric-circuits-questions-answers-inductor-capacitor-q1c
d)
electric-circuits-questions-answers-inductor-capacitor-q1b
Answer: b
Explanation: electric-circuits-questions-answers-inductor-capacitor-q2 is the symbol used to represent capacitance.


3. The formula used to find the capacitance C is __________
a) Q/v
b) Qv
c) Q-v
d) Q + v
Answer: a
Explanation: Q=cv. Q-charge, V-voltage, c-capacitance.


4. The capacitor doesn’t allow sudden changes in ___________
a) Voltage
b) Current
c) Resistance
d) Capacitance
Answer: a
Explanation: Any small change in voltage occurs within zero time across the gives an infinite current which is practically impossible. So, in a fixed capacitor, the voltage cannot change abruptly.


5. The Inductor doesn’t allow sudden changes in ___________
a) Voltage
b) Current
c) Resistance
d) Inductance
Answer: b
Explanation: Any small change in current occurs within zero time across the gives an infinite voltage which is practically impossible. So, in a fixed inductor, the voltage cannot change abruptly.


6. The expression for energy of an inductor ____________
a) ½ LI
b) L/2I
c) ½ L2I
d) ½ LI2
Answer: d
Explanation: E=∫p dt
=∫ LI*(dI/dt).dt
= L∫I dI
= ½ LI2.


7. The units for inductance is _________ and capacitance is ___________
a) Faraday, Henry
b) Coulomb, Faraday
c) Henry, Faraday
d) Henry, Coulomb
Answer: c
Explanation: The unit for inductance is ‘Henry’ and capacitance is ‘Faraday’.


8. The voltage applied to a pure capacitor of 50*10-6 F is as shown in figure. Calculate the current for 0-1msec.
electric-circuits-questions-answers-inductor-capacitor-q8
a) 5A
b) 1A
c) -5A
d) -1A
Answer: a
Explanation: For 0≤t≤1msec,
V (t) =m*t (y=mx form)
→100= 1*10-3*m →m= 1*105
→ V (t) = 1*105t
Current I (t) = c. d (v (t))/dt = 50*10-6* (d (1*105t)/dt) = 5A.


9. If a capacitor of capacitance 9.2F has a voltage of 22.5V across it. Calculate the energy of the capacitor.
a) 5062.5W
b) 506.25W
c) 50.625W
d) 50625W
Answer: b
Explanation: E= ½ cv2.


10. The voltage applied to the 212mH inductor is given by v(t)= 15e-5tv. Calculate the current.
a) 16.782e-10t
b) 15.75e-5t
c) 11.27e-10t
d) 14.15e-5t
Answer: d
Explanation: Current I(t)= 1/L 0∫t v*dt.


11. A voltage across a capacitor of 0.5F is defined by
V (t) = [0, t<0
2t, 0<t<2s
4e-(t-2), t>2s] Find i (t).
a) -2e-(t-2) A
b) -4e-(t-2) A
c) -20e-(t-2) A
d) -12e-(t-2) A
Answer: a
Explanation: i= C*(dv/dt).


12. If the voltage across a capacitor is constant, then current passing through it is ________
a) 1
b) 0
c) -1
d) Infinity
Answer: b
Explanation: I= c*(dv/dt).


13. An Inductor works as a ___________ circuit for DC supply.
a) Open
b) Short
c) Polar
d) Non-polar
Answer: b
Explanation: Induced voltage across an inductor is zero if the current flowing through it is constant. I.e. Inductor works as a short circuit for DC supply.


14. The insulating medium between the two plates of capacitor is known as __________
a) Electrode
b) Capacitive medium
c) Conducting medium
d) Dielectric
Answer: d
Explanation: The conducting surfaces are called electrodes and the insulating medium is called Dielectric.


15. If the current flowing through an inductor of inductance 0.3Henry is 5.3t2+4.7t. Calculate the power.
a) 0
b) 1
c) 16.854t3+22.41t2+6.62t
d) 15.3t3+27.8t2+19
Answer: c
Explanation: P= L*i*(di/dt).

Inductance, Capacitance, and Mutual Inductance MCQs ( Electric Circuits ) MCQs – Updated Electric Circuits MCQs

 

Share with Friends

Leave a Reply

%d bloggers like this: