New Mechanical Engineering MCQs – Electrochemical Processes ( Advanced Machining Processes ) MCQs

New Mechanical Engineering MCQs – Electrochemical Processes ( Advanced Machining Processes ) MCQs

Latest Mechanical Engineering MCQs

By practicing these MCQs of Electrochemical Processes ( Advanced Machining Processes ) MCQs – Latest Competitive MCQs , an individual for exams performs better than before. This post comprising of objective questions and answers related to Electrochemical Processes ( Advanced Machining Processes ) Mcqs “. As wise people believe “Perfect Practice make a Man Perfect”. It is therefore practice these mcqs of Mechanical Engineering to approach the success. Tab this page to check ” Electrochemical Processes ( Advanced Machining Processes )” for the preparation of competitive mcqs, FPSC mcqs, PPSC mcqs, SPSC mcqs, KPPSC mcqs, AJKPSC mcqs, BPSC mcqs, NTS mcqs, PTS mcqs, OTS mcqs, Atomic Energy mcqs, Pak Army mcqs, Pak Navy mcqs, CTS mcqs, ETEA mcqs and others.

Mechanical Engineering MCQs – Electrochemical Processes ( Advanced Machining Processes ) MCQs

The most occurred mcqs of Electrochemical Processes ( ) in past papers. Past papers of Electrochemical Processes ( Advanced Machining Processes ) Mcqs. Past papers of Electrochemical Processes ( Advanced Machining Processes ) Mcqs . Mcqs are the necessary part of any competitive / job related exams. The Mcqs having specific numbers in any written test. It is therefore everyone have to learn / remember the related Electrochemical Processes ( Advanced Machining Processes ) Mcqs. The Important series of Electrochemical Processes ( Advanced Machining Processes ) Mcqs are given below:

ECM-Advantages and Disadvantages

1. What fraction of tool will always be in contact with the work piece?
a) Half
b) Full
c) No contact
d) Quarter
Answer: c
Explanation: Tool does not have any contact with the work piece in Electro chemical machining.

2. How much amount of wear is present in the tool used in Electrochemical machining?
a) No wear
b) Low
c) Medium
d) High
Answer: a
Explanation: The tool wear is absent in the tool used in ECM, since tool has no contact with the work piece.

3. Compared to other processes, machining is done at __________ voltages for high rates of material removal.
a) Low
b) Medium
c) High
d) very low
Answer: c
Explanation: In ECM, machining is done at low voltages, when compared to other processes.

4. Very small dimensions, up to which value can be controlled using ECM?
a) 0.01 mm
b) 0.05 mm
c) 0.07 mm
d) 0.12 mm
Answer: b
Explanation: Due to less electrode gap very small dimensions up to 0.05 mm can be controlled.

5. Complicated profiles can be machined in how many operations in Electrochemical machining?
a) Single
b) Double
c) Triple
d) Multiple
Answer: a
Explanation: One of the main advantage of ECM is, complicated profiles can be machined in a single operation itself.

6. How much amount of thermal damage occurs to the work piece?
a) Small
b) Large
c) No thermal damage
d) Negligible amount
Answer: c
Explanation: As the temperatures are very low, no thermal damage occurs to the work piece material.

7. Which of the following materials can be machined using ECM?
a) Hard nonconductive materials
b) Hard conductive materials
c) All nonconductive materials
d) None of the mentioned
Answer: b
Explanation: Hard conductive materials can be machined and nonconductive materials cannot be machined using ECM.

8. What are the requirements of labour for machining purpose in Electrochemical machining?
a) Low
b) Medium
c) High
d) Very high
Answer: a
Explanation: In electrochemical machining, labour requirements are low compared to conventional or traditional machining practices.

9. How much amount of energy is consumed in Electro chemical machining?
a) Very small
b) Small
c) Medium
d) Large
Answer: d
Explanation: Very huge amount of energy is required for ECM, which is nearly 100 times required for turning or drilling of steel.

10. How are material removal rates of ECM, when compared to that of conventional methods?
a) Slower
b) Faster
c) Same
d) None of the mentioned
Answer: a
Explanation: In ECM, rates of material removal are slow compared to conventional methods.

11. State whether the following statement is true or false regarding the limitations of ECM.
“In ECM, cleaning and oiling of work piece need not be done after machining.”
a) True
b) False
Answer: b
Explanation: Work piece needs to be cleaned and oiled just after the machining is done.

12. Which of the following are the limitations of electro chemical machining?
a) Removal of hydrogen
b) Handling the electrolyte
c) Energy consumption
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: Removal of hydrogen, handling and containing the electrolyte and energy consumption are some of the limitations of ECM.

13. State whether the following statement is true or false regarding the limitations of ECM.
“In electrochemical machining, duplicating the tool is easier.”
a) True
b) False
Answer: b
Explanation: Duplication of tool is difficult in ECM, since it has side machining effects.

14. Electro chemical machining process cannot produce which of the following mentioned below?
a) Drilled holes
b) Deburred edges
c) Sharp edges
d) All of the mentioned
Answer: c
Explanation: Electro chemical machining cannot produce sharp internal or external edges.

15. Pumping of electrolyte through the narrow gaps causes, which type of forces on tool and work piece?
a) Large
b) Small
c) Negligible
d) No force
Answer: a
Explanation: Electrolyte pumping through the narrow gaps gives rise to a large amount of forces on tool and work pieces.

ECM-Environmental Impact

1. If electro chemical machining is applied under appropriate conditions, how much amount of health dangers can occur?
a) Small amount
b) Limited amount
c) Large amount
d) Very large amount
Answer: b
Explanation: Occupational health dangers are limited if ECM is done at appropriate conditions.

2. Which of the following are some of the bad impacts on environment while using ECM?
a) Electrolyte splashing
b) Toxic gases release
c) Precipitation of solid matters
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: Electrolyte splashing, precipitation of solid matter, and toxic gas release is very harmful to the environment.

3. Which of the following parts of the body can be contaminated while using ECM?
a) Skin
b) Eyes
c) Skin & Eyes
d) None of the mentioned
Answer: c
Explanation: Contamination of skin and eyes may occur due to electrolyte splashing and toxic gas release.

4. During deburring and die sinking which of the following electrolyte gives high surface quality and accuracy?
a) NaNO3
b) HNO3
c) NaCl
d) All of the mentioned
Answer: a
Explanation: By using NaNO3, deburring and die sinking can be done with more accuracy and high qualities are obtained.

5. Dissolution of metal containing chrome results in which of the toxic compounds?
a) Toxic chromate
b) Ammonia
c) Toxic chromate & Ammonia
d) None of the mentioned
Answer: c
Explanation: Dissolution of metal containing chromate results nitrate reduction at cathode tool, which in turn produces toxic chromate and ammonia.

6. Slurries mixing with toxic compounds produce, which of the following?
a) Solid precipitates
b) Liquid solutions
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
Answer: a
Explanation: Slurries which mix with toxic compounds such as chromate and ammonia precipitates solid matter in the electrolyte solution.

7. What should be done to the electrolyte with solid matter?
a) Can be reused
b) Disposed off
c) No disposing is necessary
d) All of the mentioned
Answer: b
Explanation: The electrolyte which contain the solid precipitates needs to be disposed immediately, in order to avoid any damage to the environment.

8. State whether the following statement is true or false regarding the environmental impacts of ECM.
“In ECM, accumulation of toxic compounds is due to nitrate reduction at tool cathode.”
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: When chromate containing metals dissolute, nitrate accumulate at cathode tool, which results in toxic chromate and ammonia compounds.

Electro Chemical Drilling

1. What is the full form of ECDR in advanced machining processes?
a) Electrochemical Dissolution
b) Electrochemical Drilling
c) Electrochemical Degradation
d) Electrochemical Devastation
Answer: b
Explanation: In advanced machining processes, full form of ECDR is Electrochemical Drilling.

2. What are the values of diameters produced using Electrochemical drilling process?
a) 0.01 to 0.2 mm
b) 1 to 20 mm
c) 30 to 50 mm
d) 60 to 100 mm
Answer: b
Explanation: Value of diameter produced using Electrochemical drilling, ranges between 1 to 20 mm.

3. What are the feed rates used in Electrochemical drilling?
a) 0.1 to 0.6 mm/min
b) 0.6 to 1 mm/min
c) 1 to 5 mm/min
d) 6 to 15 mm/min
Answer: c
Explanation: Value of feed rates used in Electrochemical drilling, range between 1 to 5 mm/min.

4. Of the following, which type of electrodes is used as tool in ECDR?
a) Tubular electrodes
b) Flat electrodes
c) Cylindrical electrodes
d) All of the mentioned
Answer: a
Explanation: In ECDR, tubular electrodes are used as cathodic tools for making holes in the materials.

5. The electrolyte is pumped the ________ of tool and exits through _________ of tool.
a) Centre, side
b) Side, centre
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
Answer: c
Explanation: Usually, electrolyte is pumped from centre and exits from side machining gap and vice-versa can also be done in back pressure process.

6. Material is removed using which part of the electrode in ECDR?
a) Only front
b) Only side
c) Front and side
d) None of the mentioned
Answer: c
Explanation: Material is removed at the frontal gaps and also dissolution takes place at the side machining gaps of the cathodic tool and work piece.

7. Overcut produced in ECRD is difference between which of the following parameters?
a) Diameter of tool, diameter of hole
b) Diameter of hole, diameter of tool
c) Depth of tool, diameter of tool
d) Diameter of tool, depth of tool
Answer: b
Explanation: Overcut is the difference between the diameter of hole produced in work piece and the diameter of tool.

8. For high machining accuracy and smaller diametrical oversize, which type of feed rates are required?
a) Very low
b) Low
c) Medium
d) High
Answer: d
Explanation: High feed rates are recommended for smaller diametrical oversize and more accuracy.

 

Electrochemical Processes MCQs

 

9. What happens to the overcut size, if we use the electrolyte flow mode under backward pressure?
a) Decreases
b) Increases
c) Increase and then decrease
d) None of the mentioned
Answer: a
Explanation: If we use backward pressure for electrolyte flow, the overcut size decreases.

10. What are the values of pressure, used in backward pressure mode of electrolyte flow?
a) 0.01 to 0.12 MPa
b) 0.15 to 0.46 MPa
c) 0.6 to 2 MPa
d) 5 to 12 MPa
Answer: c
Explanation: To reduce overcut size, reverse flow of electrolyte can be used under backward pressure mode, whose value ranges between 0.6 to 2 MPa.

11. What happens to the electrolyte conductivity if the gap increases, in ECDR?
a) Increases
b) Decreases
c) Remains same
d) None of the mentioned
Answer: a
Explanation: In ECDR, as the gap increases, the electrical conductivity increases and the dissolution of material increases.

12. Electrolyte back pressure _________ the flow lines on work piece machined using ECDR.
a) Enhances
b) Eliminates
c) Maintains
d) Increases
Answer: b
Explanation: Electrolyte back pressure eliminates the flow lines on the machined surfaces which is a major advantages of ECDR.

13. What happens to the roundness error if we use the rotation of ECDR tool?
a) Increases
b) Remains same
c) Decreases
d) Enhances
Answer: c
Explanation: Roundness error decreases, if the tool is rotated in ECDR, since it ensures the homogenous flow of electrolyte in the machining gaps.

14. If sparking occurs due to very less gap between work surfaces, which parts gets damaged?
a) Tool
b) Work piece
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
Answer: c
Explanation: Sparking, which occur due to very less gap between tool and work piece, which damages both the parts in ECDR.

15. Current efficiencies <100 percent may be related to, which of the following incidents?
a) Gas evolution
b) Passive oxide film formation
c) Less dissolution
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: Current efficiencies less than 100 percent may be related to gas evolution, passive oxide formation, which in turn lead to less dissolution.

Shaped Tube Electrolytic Machining

1. What is the full form of STEM in advanced machining processes?
a) Small Tool Electrode Machining
b) Small Tube Electrode Manufacturing
c) Shaped Tube Electrolytic Machining
d) Shaped Tube Electrode Machining
Answer: c
Explanation: Full form of STEM in advanced machining processes is Shaped tube electrolytic machining.

2. Material is removed on which basis, in Shaped tube electrolytic machining?
a) Dissolution
b) Vaporization
c) Abrasion
d) Erosion
Answer: a
Explanation: In STEM, dissolution takes place when a potential difference is applied between the anodic work piece and cathodic tool.

3. Which of the following can be used as electrolytes in STEM process?
a) Sulphuric acid
b) Nitric acid
c) Hydrochloric acids
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: Electrolytes used in STEM are sulphuric acid, nitric acid and hydrochloric acids.

4. What is the percentage of electrolyte dissolved in water?
a) 1 – 5%
b) 10 – 25%
c) 40 – 70%
d) 75 – 90%
Answer: b
Explanation: Concentration of electrolyte, used in STEM, is 10 – 25% weight in water.

5. What may be the temperature of sulphuric acid used in the STEM process?
a) 10 oC
b) 21 oC
c) 38 oC
d) 50 oC
Answer: c
Explanation: The temperature of sulphuric acids used in the STEM process may be around 38 oC.

6. What may be the temperatures of acids used, other than sulphuric acid, in STEM?
a) 10 oC
b) 21 oC
c) 38 oC
d) 50 oC
Answer: b
Explanation: Temperature of acids used in STEM, other than sulphuric acid, is about 21 oC.

7. What are the values of pressures used for electrolyte in STEM?
a) 10 – 100 kPa
b) 150 – 250 kPa
c) 275 – 500 kPa
d) 600 – 750 kPa
Answer: c
Explanation: Values of pressure used in the STEM process, range between 275 – 500 kPa.

8. What are the voltage values used in the STEM process?
a) 1 – 4 V
b) 8 – 14 V
c) 16 – 24 V
d) 28 – 34 V
Answer: b
Explanation: In STEM, voltage values used for the process to carry on, range between 8 – 14 V.

9. Compared to the forward voltages, how are the reverse voltages?
a) 0.01 – 0.1 times
b) 0.1 – 1 times
c) 1 – 10 times
d) 10 – 100 times
Answer: b
Explanation: Reverse voltages used in STEM are 0.1 – 1 times the forward voltages, used in STEM.

10. Which of the following values, does the feed rate range between?
a) 0.01 – 0.1 mm/min
b) 0.25 – 0.5 mm/min
c) 0.75 – 3 mm/min
d) 5 – 7.5 mm/min
Answer: c
Explanation: Feed rates used in STEM, range between 0.75 – 3 mm/min.

11. What may the hole sizes, that can be machined using STEM process?
a) 0.02 – 0.3 mm
b) 0.5 – 6 mm
c) 8 – 20 mm
d) 50 – 76 mm
Answer: b
Explanation: The hole sizes that can be machined using STEM process, range between 0.5 – 6 mm.

12. What are the tolerance values for a 1.5 mm diameter hole, which is machined using STEM?
a) ± 0.025 mm
b) ± 0.050 mm
c) ± 0.075 mm
d) ± 0.100 mm
Answer: c
Explanation: Diametrical tolerance value increases with the increase in hole diameter, which varies as – ± 0.050 mm for 0.6 mm diameter hole, ± 0.075 mm for 1.5 mm diameter hole and ± 0.100 mm for 6 mm hole diameter.

13. Which of the following parts can be machined using STEM process?
a) Turbine blade cooling nozzles
b) Fuel nozzles
c) Starting holes for wire-EDM
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: STEM has its applications in jet engines and gas turbine parts such as cooling nozzles for turbine blades, fuel nozzles and any holes where EDM recast is undesirable.

14. Which of the following are the advantages of STEM?
a) Depth to diameter ratio of 300
b) Non parallel holes can be drilled
c) No recast layer
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: Main advantages of STEM are depth to diameter ratio of 300, non-parallel holes can be drilled, no recast layer are produced, shaped and curved holes can be produced.

15. What are the limitations of STEM process?
a) Used for corrosion resistant materials
b) Hazardous waste is generated
c) Complex machining and tooling systems
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: Some of the limitations of STEM are only used for corrosion resistant materials, hazardous wastes are generated, special work place environment are required, complex machining and tooling systems are required.

Electrostream (Capillary) Drilling

1. In advanced machining processes, what is the full form of ES drilling?
a) Electro stream
b) Electrical shaped
c) Electron shaped
d) Electric shock
Answer: a
Explanation: In advanced machining processes, full form of ES drilling is Electrostream drilling.

2. This Electrostream drilling is used when we cannot drill which of the following type of holes?
a) Too deep holes by EDM
b) Small holes by STEM
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
Answer: c
Explanation: ES drilling is used to drill finer holes which are too deep to be produced by EDM and too small to be drilled by STEM.

3. What is the value of diameter of glass nozzle used in Electrostream drilling?
a) 0.01 – 0.02 mm
b) 0.025 – 0.5 mm
c) 0.5 – 0.75 mm
d) 0.75 – 1.25 mm
Answer: b
Explanation: Electrostream drilling uses a gas nozzle, whose diameter ranges between 0.025 – 0.5 mm.

4. Compared to the required diameter of the hole, how is the nozzle diameter?
a) Smaller
b) Larger
c) Same as required
d) All of the mentioned
Answer: a
Explanation: The diameter of nozzle used is smaller than the hole size required to be drilled in work piece.

5. Which of the following acts as the cathodic tool in ES drilling?
a) Titanium base
b) Platinum wire
c) Glass nozzle
d) Work piece
Answer: b
Explanation: Unlike the case of STEM process, which uses coated Ti tube as cathode, ES drilling used platinum wire as cathode electrode.

6. What is the concentration of electrolytes that are commonly used in ES drilling?
a) 1 to 10wt %
b) 12 to 20wt %
c) 23 to 30wt %
d) 34 to 50wt %
Answer: b
Explanation: Commonly used electrolytes have a concentration between 12 to 20wt %.

7. State whether the following statement is true or false regarding ES drilling.
“In ES drilling, hydrochloric acid is used for machining aluminium and its alloys.”
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: Hydrochloric acids are used for machining Al and its alloys and sulphuric acid is recommended for other metals.

8. Which of the following are the metals, which can be machined using sulphuric acid?
a) Carbon steels
b) Haste alloy
c) Inconel
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: Haste alloy, Rene alloy, Inconel, carbon and stainless steels are the materials machined using sulphuric acid.

9. What are the values of electrolyte pressure recommended for ES drilling?
a) 50 – 100 kPa
b) 100 – 250 kPa
c) 275 – 400 kPa
d) 500 – 750 kPa
Answer: c
Explanation: Electrolyte pressure values must range between 275 – 400 kPa for ES drilling to take place.

10. Which of the following parameters must be carefully monitored for satisfactory machining?
a) Acid temperature
b) Pressure
c) Concentration
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: Acid temperature, pressure, concentration and feed rate are to be carefully monitored for satisfactory machining.

11. What are the values of voltages used in ES drilling process?
a) 10 to 40 V
b) 40 to 70 V
c) 70 to 150 V
d) 150 to 300 V
Answer: c
Explanation: Voltage values used in ES drilling, range between 70 to 150 V.

12. What are the values of feed rates used in ES drilling process?
a) 0.01 to 0.5 mm/min
b) 0.75 to 2.5 mm/min
c) 3 to 4.5 mm/min
d) 5 to 7.5 mm/min
Answer: b
Explanation: Feed rate values used in ES drilling, range between 0.75 to 2.5 mm/min.

13. Higher material removal rates are associated with _________ feed rates and _________ tool diameters.
a) Larger, smaller
b) Smaller, larger
c) Smaller, smaller
d) Larger, larger
Answer: d
Explanation: Rates of material removal are high, when feed rates are high and larger tool diameters.

14. What are the normal hole depth tolerance values in ES drilling?
a) ± 0.03 mm
b) ± 0.05 mm
c) ± 0.07 mm
d) ± 0.09 mm
Answer: b
Explanation: The normal hole depth tolerances obtained in ES drilling, range between ± 0.05 mm.

 

Chemical Processes MCQs

 

15. How many holes can be drilled simultaneously using ES drilling process?
a) One hole
b) Two holes
c) Three holes
d) Multiple holes
Answer: d
Explanation: Depending upon the size of diameters, multiple holes can be drilled using ES drilling.

Electrochemical Jet Drilling

1. In advanced machining processes, what is the full form of ECJD?
a) Electrochemical Jet Dimensioning
b) Electrochemical Jet Drilling
c) Electrical Jet Drilling
d) Electrical Jet Dimensioning
Answer: b
Explanation: In advanced machining processes, full form of ECJD is Electrochemical Jet Drilling.

2. What is the value of diameter-to-depth ratio obtained using ECJD process?
a) 1:10
b) 2:25
c) 1:12
d) 1:100
Answer: c
Explanation: Electrochemical jet drilling is the process used for producing fine holes, having diameter to depth ratio of 1:12.

3. Compared to the diameter to depth ratio of ES drilling, how is ECJD’s ratio?
a) Lower
b) Higher
c) Same as ES
d) None of the mentioned
Answer: a
Explanation: ES drilling has a diameter to depth ratio of 1:100, while ECJD has a ratio of 1:12.

4. How is the material removed in Electrochemical jet drilling process?
a) Using Platinum wire
b) Using Ti coated electrode
c) By spraying electrolyte
d) Using glass nozzle
Answer: c
Explanation: Material is removed by spraying electrolyte through the cathode, in Electrochemical jet drilling.

5. What is the material removal mechanism used in Electrochemical jet drilling?
a) Abrasion
b) Dissolution
c) Vaporization
d) Erosion
Answer: b
Explanation: Electrochemical dissolution is the means of material removal in Electrochemical jet drilling.

6. What are the values of voltages used in Electrochemical jet drilling process?
a) 100 to 200 V
b) 200 to 400 V
c) 400 to 800 V
d) 800 to 1600 V
Answer: c
Explanation: The optimum range of voltages used in Electrochemical jet drilling are between 400 to 800 V.

7. The lower limit of the hole size in ECJD, is determined by which of the following factors?
a) Smallest hole
b) Pressure required
c) Amount of overcut
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: The lower limit of hole size depend on smallest hole that can be drilled in cathodic nozzle, pressure required for pumping electrolyte and the overcut amount.

8. State whether the following statement is true or false regarding ECJD.
“In ECJD, diameter of hole produced, depend up on the throwing power of electrolyte.”
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: Diameter of the hole produced, depend up on the throwing power of electrolyte.

9. Compared to the diameter of the electrolyte jet, how are the produced hole diameters?
a) 2 times
b) 3 times
c) 4 times
d) 5 times
Answer: c
Explanation: In ECJD, the holes produced are nearly 4 times that of the electrolyte jet diameter used in the process.

10. What is the value of the ratio of hole diameter to capillary diameter in ECJD?
a) 2
b) 4
c) 6
d) 8
Answer: a
Explanation: Generally, ratio of hole diameter to capillary diameter in ECJD is 2.

11. What are the values of tapers produced in Electrochemical jet drilling process?
a) 1 to 2 included angles
b) 5 to 10 included angles
c) 10 to 15 included angles
d) 20 to 30 included angles
Answer: b
Explanation: In Electrochemical jet drilling tapers produced are about 5 to 10 included angles.

12. State whether the following statement is true or false regarding ECJD?
“In ECJD, there is no need of room for exit of electrolyte.”
a) True
b) False
Answer: b
Explanation: In ECJD, enough room is required for the exit of electrolyte, preferably in the form of spray.

13. How much part of tool needs to be in contact with work piece for removal of material?
a) Quarter
b) Half
c) Full
d) No contact
Answer: d
Explanation: As this is an electrochemical dissolution process, electrodes should not be in contact in order to avoid sparking.

Electrochemical Deburring – 1

1. In advanced machining processes, full form of ECDB is _________
a) Electrochemical Drill buffing
b) Electrochemical Dimension Breaking
c) Electrochemical Deburring
d) Electrochemical Dimensioning
Answer: c
Explanation: In advanced machining processes, full form of ECDB is Electrochemical Deburring.

2. Which of the following processes can be used for deburring?
a) Water blasting
b) Abrasive flow machining
c) Electrochemical deburring
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: Different methods used for deburring include vibratory and barrel finishing, tumbling, water blasting, Abrasive flow machining, Electrochemical deburring and many more.

3. In the following electrodes, on which one the process of deburring takes place?
a) Cathode
b) Anode
c) Cathode & Anode
d) None of the mentioned
Answer: c
Explanation: Anode is the electrode, on which, the process of deburring is done.

4. Burrs are removed at which amount of current densities below?
a) Very low
b) Low
c) High
d) Medium
Answer: c
Explanation: High current densities are required to remove the burrs from the work pieces.

5. After deburring is done, which of the following is formed?
a) Flat surfaces
b) Controlled radius
c) Sharp edges
d) All of the mentioned
Answer: b
Explanation: Dimensions of the part are changes by the removal of burrs leaving a controlled radius.

6. To which components mentioned below, ECDM can be applied?
a) Spline shafts
b) Milled components
c) Drilled holes
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: ECDB can be applied to gears, spline shafts, milled components, drilled holes, and punched blanks.

7. What are the values of deburring speeds used in ECDB process?
a) 100 to 200 mm/min
b) 200 to 400 mm/min
c) 400 to 500 mm/min
d) 500 to 700 mm/min
Answer: c
Explanation: Values of speeds of deburring, range between 400 to 500 mm/min.

8. What are the normal cycle times for deburring process using ECDB?
a) 10 to 20 s
b) 30 to 45 s
c) 50 to 70 s
d) 80 to 100 s
Answer: b
Explanation: The normal cycle times are between 30 to 45 s after which, spindle is retracted and part is removed.

9. What is the value of burr height that can be removed using ECDB process?
a) 0.1 mm
b) 0.3 mm
c) 0.5 mm
d) 0.7 mm
Answer: c
Explanation: Burr height of around 0.5 mm can be removed using ECDB process.

10. Burr is removed to a radius of _________ in ECDB process.
a) 0.01 to 0.04 mm
b) 0.05 to 0.20 mm
c) 0.25 to 0.40 mm
d) 0.50 to 0.75 mm
Answer: b
Explanation: Burr of height 0.5 mm to a radius of 0.05 to 0.2 mm can be removed using ECDB.

11. What is the value of surface roughness obtained in Electrochemical deburring process?
a) 0.1 to 1 µm
b) 1 to 2 µm
c) 2 to 4 µm
d) 5 to 8 µm
Answer: c
Explanation: Surface roughness obtained in ECDB process is about 2 to 4 µm.

Electrochemical Deburring – 2

1. What is the value of pressure of electrolyte used in ECDB process?
a) 0.1 to 0.2 MPa
b) 0.3 to 0.5 MPa
c) 0.7 to 0.9 MPa
d) 1.1 to 1.5 MPa
Answer: b
Explanation: Pressure of electrolyte used in ECDB is maintained between 0.3 to 0.5 MPa.

2. What is the value of applied voltage used in ECDB process?
a) 1 to 5 V
b) 5 to 11 V
c) 12 to 24 V
d) 25 to 50 V
Answer: c
Explanation: Value of voltage used in ECDB process ranges from 12 to 24 V.

3. What are the values of current densities used in ECDB process?
a) 1 – 5 A/cm2
b) 5 – 10 A/cm2
c) 10 – 15 A/cm2
d) 15 – 20 A/cm2
Answer: b
Explanation: Current densities used in ECDB process range between 5 – 10 A/cm2.

4. Which of the following electrolyte can be used for deburring process in ECDB?
a) NaNO2
b) NaNO3
c) NaCl
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: Sodium nitrite, sodium nitrate and sodium chloride are the electrolytes used in ECDB process.

5. What are the values, of inter electrode gaps so that machining occurs easily?
a) 0.01 to 0.1 mm
b) 0.1 to 0.3 mm
c) 0.3 to 0.5 mm
d) 0.5 to 0.7 mm
Answer: c
Explanation: The inter electrode gap maintained in ECDB process, range between 0.30 – 0.50 mm.

6. In order to produce a proper radius, by how much should the tool tip overlap the machined area?
a) 0.5 to 1 mm
b) 1 to 1.5 mm
c) 1.5 to 2 mm
d) 2 to 2.5 mm
Answer: b
Explanation: In ECDB, the tool tip should overlap the machined area by 1.5 to 2 mm in order to produce a proper radius.

7. Which of the following materials can be machined using ECDB process?
a) Carbon steels
b) Copper alloys
c) Aluminium alloys
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: All the materials mentioned above, can be machined using ECDB process.

8. In ECDB process, rotating and feeding the tool electrode __________ the deburring process.
a) Enhances
b) Degrades
c) Damages
d) All of the mentioned
Answer: a
Explanation: Rotating and feeding the tool in ECDB process, enhances the process of deburring.

9. Electrochemical deburring ensures which of the following factors after removal of burrs?
a) Required accuracy
b) Proper radius
c) Clean edge
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: ECDB ensures the removal of burrs art required accuracy, uniformity, proper radius and clean edges.

10. Which of the following are the advantages of using ECDB process?
a) Increased product quality
b) Reduced labour cost
c) Increased reliability
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: Increased product quality and reliability, reduced labour costs, elimination of costly hand deburring etc.., are some of the advantages of ECDB.

11. State whether the following statement is true or false regarding the advantages of ECDB.
“In ECDB, automation does not contribute to productivity.”
a) True
b) False
Answer: b
Explanation: Electrochemical deburring can be automated for higher productivity.

New Mechanical Engineering MCQs – Electrochemical Processes ( Advanced Machining Processes ) MCQs

Author: Abdullah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.